Een tram stopt middenin het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem. “Allemaal instappen!” Er zijn veel kinderen, maar ook veel volwassenen die een duik in het verleden nemen. Hier staan ‘echte’ Nederlandse huizen en andere bouwwerken zoals kerken en molens. Allemaal om ervoor te zorgen dat we kunnen ervaren hoe het vroeger was.

We lopen een houten huis binnen. “Vroeger hadden ze helemaal geen douche of dubbel glas.” vertelt Wietze Landman van het Openluchtmuseum Arnhem. Na de watersnoodramp van 1953 kregen 900 gezinnen die hun huis verloren een nieuw huis van de Noren. Daar zat onder andere een douche in, “maar veel mensen vonden dat waterverspilling en bleven gebruik maken van de tobbe om zich in te wassen.”

Door de diverse projecties, audiofragmenten en interactieve schermen is dit méér dan een museum waar je alleen maar naar dingen kunt kijken. Hier komt de oude tijd hier echt tot leven.

Een oude school

In het kleinste schooltje van Nederland, van 7 bij 5 meter en geschikt voor 23 leerlingen, staat juffrouw Jelly Bolt achter de lessenaar. Ik mag schrijven met een echte griffel op leisteen, terwijl de juffrouw vertelt hoe het hier vroeger aan toe ging: “Hier zaten alleen maar jongens in de klas. Van november tot april, daarna moesten ze op het land werken.” vertelt ze. “Dit is een pechvogel. Die kreeg je naar je hoofd als je stout was geweest. Dan moest je naar de meester toe komen en ging je onder de plak.”

“Gelukkig kon je dan wel weer met een schone lei beginnen. Als je je best deed, dan kreeg je een tien met een griffel.” Zo. Dat waren héél veel spreekwoorden in één keer!

Juffrouw Bolt met een pechvogel en de plak.

Zaans dorp in het Openluchtmuseum

Verderop zien we een Zaans dorp en een oude zaagmolen. “Daarmee zijn wij heel rijk geworden.” zegt Wytze. “Doordat we snel hout konden zagen, konden we grote boten bouwen en daarmee de zeeën overvaren op zoek naar rijkdommen.

IMG_0635

Het valt me op met hoeveel passie en enthousiasme de medewerkers zich hier inleven in hun rol. Iedereen is vrolijk en geïnteresseerd. Volgens Wietze kun je hier wel twee dagen rondlopen zonder je te vervelen. Zodra ik echt weg moet gaan omdat we we al een uur uitgelopen zijn, roept iemand in een oud-Gelders kostuum: “Maar ze is nog niet bij ons geweest!” Ik moet duidelijk nog een keer terugkomen.

Wil je het Openluchtmuseum in Arnhem bezoeken?

Kijk dan op de: Openluchtmuseum.nl

Dit artikel werd geschreven op dag 90 van mijn fietstocht: 5000km fietsen door de Gelderse Streken.

EWR-banner
The following two tabs change content below.

Mirre

Mirre is journalist, videoproducent en drone piloot. Al fietsend door Nederland verzamelt ze verhalen en beeldmateriaal van toeristische activiteiten en bezienswaardigheden. Volg jij ons al op social media?

16 Reacties

  1. prachtige foto op je blog had je ook weer mooie foto’s opstaan . Mirre was wel benieuwd hoe je nachtrust is geweest in de druppeltent geen last van je botten ?

  2. Mirre, t Openluchtmuseum is altijd leuk. Mooi om er te wandelen en van alles te bekijken. ‘k Vind het wel goed van jou, zoveel fietsen en genieten van de Gelderse schoonheid. Succes gewenst vanuit Winterswijk. Ook daar , de negen buurtschappen , kun je prachtig fieten in het coulissenlandschap. Hartelijk welkom.Grt Jan van Blg.

Reageren