Voor een fietsvakantie heb je heel wat spullen nodig. Gebruik deze paklijst en ga voorbereid op pad. Ik heb zoveel mogelijk gebruik gemaakt van lichtgewicht spullen, dus ga je een paar dagen of weken fietsen? Gebruik dan deze paklijst voor je fietsvakantie!

Mijn paklijst voor de fietsvakantie is heel basic, maar ik neem dan ook niet graag teveel mee. Extra gewicht kost extra energie en daarvoor moet je weer extra repen meenemen 😉 Ik fietste zelf drie maanden door Gelderland en twee weken in Slovenië. Deze paklijst is gebaseerd op beide fietstochten.

Ik gebruik voor het vervoer twee fietstassen (Ortlieb, waterdicht) en een bagagezak die ik bovenop de bagagedrager bind. In de bagagezak gaan de (lichtgewicht) tent en het matje. In de ene fietstas gaan de slaapzak, kleding en toiletspullen en in de andere fietstas doe ik de overige spullen. Bovenop beide fietstassen blijft nog wat ruimte over voor het eten.

Belangrijke zaken

Paspoort of identiteitskaart
Reisverzekering
Portemonnee (pinpas, OV-chipkaart, evt. rijbewijs)
Huissleutels
Treinkaartje
Eerste hotelovernachting regelen

Fiets en fietsspullen

Zorg voor een stevige fiets die nagekeken en doorgesmeerd is voordat je vertrekt. Het juist instellen van het zadel kan zadelpijn voorkomen. Voor navigatie gebruik ik een smartphone met daarop een gpx-bestand of de app Route.nl (binnen Nederland) met fietsknooppunten. Ook gebruik ik vaak de app Buienalarm (binnen Nederland). Verder zijn alle verpakkingen (tassen en kleding) waterdicht.

Fiets
Lichtgewicht fietsslot (bol.com)
Fietstassen (bol.com | Decathlon)
Waterdichte bagagezak (Decathlon)
Bidon (bol.com | Decathlon)
Smartphonehouder fiets (bol.com | Decathlon)
Reparatiekit en reserve-band (bol.com)

Fietskleding

Neem goede fietsbroekjes mee om zadelpijn te voorkomen. Fietsshirts zijn voor vrouwen vaak niet mooi en erg duur, daarom kies ik vaak voor hardloopshirts. Fiets- en hardloopkleding voert zweet af en droogt snel. ’s Avonds wassen = ’s ochtends droog en daarom neem ik slechts 2 setjes fietskleding mee. Dankzij de waterafstotende beenwarmers heb je tijdens de fietsvakantie geen regenbroek nodig.

2 Fietsshirts (bol.com | Decathlon)
2 Fietsbroekjes (bol.com | Decathlon)
Fietsschoenen (bol.com | Decathlon)
Polariserende zonnebril (bol.com | Decathlon)
Klikpedalen* (bol.com | Decathlon)
Waterdichte beenwarmers (bol.com | Decathlon)
Regenkleding (Decathlon)
Overschoenen (bol.com | Decathlon)

Kampeerspullen

Ga je tijdens de fietsvakantie kamperen, zorg dan voor lichtgewicht en klein-opvouwbare kampeerspullen. Mijn 2 à 3-persoonstentje weegt nog geen 2 kilo, het matje kun je opblazen met een ingebouwd pompsysteem en ben je net zoals ik een koukleum, maar ook een dierenvriend? Neem dan een slaapzak van ‘diervriendelijk dons’ (van het merk Lowland).

Tent (bol.com | Decathlon)
Matje (bol.com | Decathlon)
Slaapzak (bol.com | Decathlon)
Lakenzak (bol.com | Decathlon)
Zaklampje (bol.com | Decathlon)

Koken

Ik gebruik een Coleman allesbrander, omdat je deze bij elk tankstation bij kunt vullen met Euro95. Eten wordt opnieuw verpakt in ziplocks, zodat ik niet teveel gewicht meeneem. Wil je zelf eten meenemen vanuit Nederland? Lichtgewicht-maaltijden voor wandel- en fietsreizen vind je op RugzakRecepten.blogspot.nl.

Brander (bol.com | Decathlon)
Pannenset (Decathlon)
Campingservies (bol.com)
Spork (bol.com), zakmes
Thermosfles (Decathlon)
Aansteker
Bouillonblokjes, zout, peper
1x lunch en avondeten
Zakjes poederkoffie, theezakjes en cacao
Energie repen (Mijn favoriet: Trek flapjacks)

Toiletspullen

Toiletspullen
Handdoekje, zeep, shampoo
Zonnebrand, lippenbalsem, aftersun
EHBO-setje

Alles in kleine verpakkingen.
Travel hack: Verpak tandpasta en andere vloeistoffen in een rietje.

Voor ’s avonds

Langzaam verdwijnt de zon achter de horizon en maakt deze plaats voor een heldere sterrenhemel.
Na een fietstocht is het heerlijk relaxen bij de tent. Neem daarom iets mee om een warm drankje te kunnen maken met iets lekkers erbij en iets te lezen of vertel elkaar een sterk verhaal.

Lekkers voor ’s avonds bij de tent
Iets te lezen
Sterke drank
Sterke verhalen

Kleding voor ’s avonds

Als de zon onder gaat, kan het koud worden op de camping. Brr! Neem daarom warme kleding mee. Het opvouwbare rugzakje is handig voor eventuele boodschappen tijdens de fietsvakantie.

Lange broek
Warme trui
Schone t-shirts
Ondergoed
Jas (lichtgewicht, winddicht en waterafstotend)
Slippers
Klein opvouwbaar rugzakje (bol.com)
Waspoeder
Pyjama, slaapmasker (ooglapje), oordoppen

Apparatuur

Mobiele telefoon + oplader + muziekoordopjes
Fototoestel
GoPro (bol.com)
Powerbank (bol.com)

Ik hoop dat je veel gehad hebt aan deze paklijst voor je fietsvakantie. Mocht er volgens jou nog iets ontbreken, laat het me dan weten in de comments hieronder!

The following two tabs change content below.

Mirre

Mirre is journalist, videoproducent en drone piloot. Al fietsend door Nederland verzamelt ze verhalen en beeldmateriaal van toeristische activiteiten en bezienswaardigheden. Op deze website wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Erop klikken en iets bestellen kost jou niets extra, maar de verkoper deelt een deel van de winst met De Nederlandse Toerist, waardoor deze website kan blijven bestaan.

Write A Comment