Paleis Het Loo is echt een sprookjeskasteel en we mogen vandaag het dak op! Het paleis werd gebouwd door stadhouder Willem III  en zijn Engelse vrouw Mary Stuart. Zij trouwden al heel jong met elkaar en kochten eerst het jachtslot ernaast. Langzaam maar zeker werd Paleis Het Loo opgebouwd tot wat het nu is.

Paleis Het loo 033

De paleistuinen van Paleis Het Loo

Erg bijzonder zijn de tuinen bij het paleis. Het was destijds heel erg “in” om baroktuinen aan te leggen; dat is een Franse stijl waarbij alles symmetrisch is. Vanaf het dak van Paleis Het Loo kun je dat heel goed zien:

Dag 40_021

Mary Stuart

Tussen de planten rondom Paleis Het Loo staan diverse goden en godinnen. Apollo bijvoorbeeld zorgt voor de rust en de vrede en hij staat er omdat Willem vond dat hij zelf ook voor rust en vrede in zijn rijk zorgde. De godin van het fruit staat er omdat Mary Stuart erg van fruit(bomen) hield en ook zelf jam maakte en middenin de tuin staat Venus. Zij is de godin van de liefde en Willem hield zóveel van Mary, dat hij haar terugzag in het beeld. Hij zei: “Mijn lieve Mary is overzee naar me toegekomen en zij mag geëerd worden.”

Dag 40_047

Behalve van fruit leefden de bewoners van Paleis Het Loo van de jacht en haalden ze hun eten uit de visvijvers en de moestuintjes.

Fontein

In het midden van de tuin staat een grote fontein. Deze heeft hij laten plaatsen om de Franse koning Lodewijk de 14e af te troeven. Die had namelijk ook zo’n fontein, alleen is die van Willem met 13 meter hoogte precies 1 meter hoogte dan de Fanse variant!

Dag 40_050

Eigenaren van Paleis Het Loo

Het verging Willem en Mary helaas niet zo goed, want Mary werd ziek van de pokken en overleed al vroeg. Ze hadden geen kinderen, dus er is daarna lang ruzie geweest over wie Paleis Het Loo mocht hebben. De laatste van het koningshuis die hier heeft gewoond is Wilhelmina. Daarna is het een museum geworden.

Dag 40_005 Dag 40_006

Nu is er een tentoonstelling over Keizerin Sisi (Elisabeth) van Oostenrijk. Zij was een echte sprookjesprinses: Mensen vonden haar mooi, lief en intelligent. Ze trouwde met de Hongaarse prins Franz Joseph. Er zijn veel films over haar gemaakt waarin de sprookjesachtige kant van haar bestaan wordt belicht, maar in werkelijkheid was ze niet gelukkig. Deze tentoonstelling toont beide kanten van keizerin Sisi. Er zijn originele kledingstukken en spullen uit haar paleis te zien.

Dit artikel werd geschreven op dag 40 van mijn fietstocht: 5000km fietsen door de Gelderse Streken. Bekijk ook andere leuke uitjes in Gelderland en overnachtingen op de Veluwe.

Beoordeel deze activiteit:
[Totaal: 0 Gemiddeld: 0]
The following two tabs change content below.

Mirre

Mirre is journalist, videoproducent en drone piloot. Al fietsend door Nederland verzamelt ze verhalen en beeldmateriaal van toeristische activiteiten en bezienswaardigheden. Op deze website wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Erop klikken en iets bestellen kost jou niets extra, maar de verkoper deelt een deel van de winst met De Nederlandse Toerist, waardoor deze website kan blijven bestaan. Volg jij ons trouwens al op social media?

Laatste berichten van Mirre (toon alles)

28 Reacties

  1. Wat maakt mij gelukkig? Kamperen met m’n tentje op Dde Hoge Kuil in Culemborg, aan de rand en dan genieten van de bomen, de paarden, de weidsheid, van de ooievaars, van de speelgoedautootjes op de Lek dijk…..terwijl de zon ondergaat en de wolken allerlei kleuren krijgen

Reageren