Het Rondje Naardermeer is in elk jaargetijde prachtig, maar vooral in de lente is hier veel te zien. De bloesems, magnolia’s en het koolzaad staan in bloei en er staan piepkleine lammetjes in de wei. In dit artikel neem ik je mee langs de hoogtepunten van de fietsroute.

De exacte fietsroute vind je onderaan dit artikel.

Rondje Naardermeer fietsen: Het startpunt

Mijn Rondje Naardemeer begint in Hilversum en voert me door het Corversbos en het Spanderswoud. Het Spanderswoud is een mooi groot bos dat bestaat uit loofbomen en naaldbomen en het grenst aan diverse landgoederen, zoals landgoed Gooilust, Boekesteyn, Bantam en het parkbos van landgoed Schaep en Burgh.

Spanderswoud-003
Spanderswoud-Mirre-Oost-op-de-fiets-011

Door de weilanden naar het Naardermeer

Ik fiets het bos uit en vervolg ik mijn weg door de weilanden die het Naardermeer omringen. Het is volop lente: De bloesems en magnolia’s staan in bloei en er staan pasgeboren lammetjes in de wei.

Rondje Naardermeer fietsen 007-1
Rondje-Naardermeer-006
Rondje-Naardermeer-014

Overnachten bij het Naardermeer

Wil je overnachten in deze prachtige omgeving? Leuke plekken om te slapen zijn Vestinghotel Naarden en Boerenhofstede de Overhorn. Als je iets ‘natuurlijkers’ zoekt is er dit natuurhuisje in Nederhorst den Berg of dit leuke huisje op het water. Iets verder van de route af vind je Landal Gooise heide. Ideaal als je ook over de Hilversumse heide wilt fietsen of wandelen.

Rondje-Naardermeer-024

Dit kleine bolletje wol is nèt geboren. Sommige lammetjes wagen al een paar onhandige stapjes bij hun moeder vandaan, om zich daarna snel weer tussen de vier poten van hun moeder te verstoppen.

Rondje-Naardermeer-023

Vlonderpad voor de wandelaars

Hier in het Naardermeergebied kun je te voet ook hele mooie laarzentocht maken. Je loopt dan door weilanden en over een avontuurlijk vlonderpad dat dwars door het moeras aangelegd is. En je krijgt onderweg natuurlijk een paar keer uitzicht op het Naardermeer.

Rondje-Naardermeer-033
Rondje-Naardermeer-037-1
Rondje-Naardermeer-038-1

Vogeluitkijkpunt

Ik fiets verder langs Naarden en een bezoekerscentrum van Natuurmonumenten. Hiervandaan kun je ook boottochten maken over het Naardermeer. Even loopt het pad parallel aan de snelweg. Als je hier bij de Meerkade linksaf slaat, dan kom je bij Vogeluitkijkpunt Naardermeer. Het is de eerste keer dat ik zicht heb op het Naardermeer. Er staan twee bankjes aan het water en dit is een super fijn plekje om even pauze te houden. Op het meer zwemmen zwanen en meerkoeten en ik kan me voorstellen dat als je hier vroeg komt, dat je hier dan nog veel meer bijzondere vogels kunt zien. (Tip: Neem een verrekijker mee!)

Rondje Naardermeer 051-1
Rondje-Naardermeer-048-1
Rondje-Naardermeer-052

Verhard pad

De weg buigt linksaf en ik sla een pad in waar geen auto’s kunnen komen. De randen van het fietspad kleuren geel door de grote hoeveelheid koolzaad die hier groeit. Onderweg zie ik mensen skaten, steppen, wandelen en fietsen. Vanwege de verharde paden is het Rondje Naardermeer ook heel geschikt voor mensen op een e-bike.

Rondje-Naardermeer-059
Rondje-Naardermeer-061
Rondje-Naardermeer-064
Rondje-Naardermeer-066
Een nijlgans.
Rondje-Naardermeer-070
Dit gemaal in de Nieuwe Keverdijkse Polder zorgt ervoor dat ze in Uitermeer en omstreken droge voeten houden.

Langs het Naardermeer

Ik fiets een tijdje over de dijk, waar mensen buiten voor hun huis van het zonnetje zitten te genieten. In de rivier de Vecht ligt het vol met woonboten. Ik volg de Vecht een tijdje en sla dan linksaf het bos in. Ik fiets nu op een smal fietspaadje tussen de Ankeveense plassen door. Het is hier onbeschrijfelijk mooi. Aan beide kanten zie ik water, er zijn zeilboten en er is een strandje. Dit is een zeer populaire lek om te recreëren en het wordt er in de zomer dan ook erg druk!

Rondje-Naardermeer-078
Rondje-Naardermeer-079

Overnachten bij het Naardermeer

Wil je overnachten in deze prachtige omgeving? Leuke plekken om te slapen zijn dit natuurhuisje in Nederhorst den Berg of dit leuke huisje op het water. Iets verder van de route af vind je Landal Gooise heide. Ideaal als je ook over de Hilversumse heide wilt fietsen of wandelen.

Rondje-Naardermeer-088
Rondje-Naardermeer-089
Linksaf voor wandelaars; rechtsaf voor fietsers.

Een andere wereld

Even heb ik het gevoel dat ik in een totaal andere wereld ben terechtgekomen. De prachtige huizen, het water en de bruggetjes hier doen me aan Giethoorn denken!

Rondje-Naardermeer-091
Ik ben tijdens het Rondje Naardermeer al heel veel plekjes tegengekomen waar ik wel zou willen wonen! ?
Rondje-Naardermeer-097
Lekker relaxen in een hangmat boven het water.
Rondje-Naardermeer-101
Het is hier net Giethoorn, maar dan zonder de bootjes.
Rondje Naardermeer fietsroute 109
Op dit pad zie ik een groepje Putters overvliegen. Ze gaan te snel om er een foto van te nemen, maar in hun vlucht is de rode kleur op het gezicht en de gouden kleur op de vleugels goed te zien.

’s Graveland

Aan het einde van het fietspad kom ik bij Ankeveen en dan ben ik duidelijk weer in de bewoonde wereld. Ik passeer een bedrijventerrein en dan kom ik aan in ’s Graveland. De huizen langs het water hebben er uitzicht op weilanden.

Rondje-Naardermeer-122-1
Rondje-Naardermeer-118

De buitenplaatsen van ’s Graveland

Er zijn diverse landgoederen die ik aan het begin van het Rondje Naardermeer al van de andere kant gepasseerd was: Boekesteyn, Schaep en Burgh en het Corversbos.

Schaep-en-Burgh-sgraveland-124
Schaep en Burgh.
Buitenplaats-Boekesteyn-sgraveland-126
Boekesteyn.

Het bezoekerscentrum van Natuurmonumenten in ’s Graveland

Temidden van al die landgoederen ligt bezoekerscentrum Gooi- en Vechtstreek van Natuurmonumenten, waar je terecht kunt voor een kop koffie met gebak of een overheerlijke lunch. Er is ook een speelhoek en een sterrenwacht.

Natuurmonumenten-bezoekerscentrum-sgraveland-128-1
Het bezoekerscentrum en de sterrenwacht van Natuurmonumenten in ’s Graveland.
Huis-de-Trompenburgh-153
Huis de Trompenburgh in ’s Graveland werd gebouwd voor Cornelis Tromp, die opperbevelhebber van de Nederlandse en Deense vloot was.
Landgoed-Gooilust-159
Deze zwaan op het nest laat zich niet storen door voorbij rijdende fietsers.
Landgoed-Gooilust-160
In ’s Graveland heeft iemand een weiland ingericht als rustpunt voor fietsers en wandelaars.

De televisietoren van Hilversum

In de verte steekt de televisietoren van Hilversum als een baken in het landschap af tegen de blauwe lucht. Het eindpunt van het Rondje Naardermeer is in zicht!

Rondje-Naardermeer-130

Langs de Gooise Vaart rijd ik het laatste stukje terug naar Hilversum.

Landgoed-Gooilust-170

Rondje Naardermeer fietsen: De knooppunten

Het Rondje Naardermeer is absoluut één van de mooiste rondjes die je in Nederland kunt fietsen. De route is ontzettend afwisselend doordat het begint in de bossen, dan door de weilanden naar het Naardermeer, over dijkjes, langs een fort en tot slot langs de prachtige buitenplaatsen. In elk jaargetijde is deze fietsroute mooi, maar ik kan wel echt aanraden om het Rondje Naardermeer in de lente te fietsen. Dan zijn de jonge dieren net geboren en staan veel bloemen en bomen in bloei.

De knooppunten vanuit Hilversum zijn: 55, 11, 10, 37, 34, 49, 48, 47, 46, 40, 39, 38, 8, 9, 74, 55.

Fietsroute-Rondje-Naardermeer-fietsen

Deze route en GPX kun je vinden op route.nl.

The following two tabs change content below.

Mirre

Mirre is journalist, videoproducent en drone piloot. Al fietsend door Nederland verzamelt ze verhalen en beeldmateriaal van toeristische activiteiten en bezienswaardigheden. Volg jij ons al op social media?

Laatste berichten van Mirre (toon alles)

2 Reacties

  1. Vandaag het rondje Naardermeer gefietst, wat een prachtige route!
    Wij hadden de auto geparkeerd bij het vliegveld van Hilversum, even knooppunt 31 volgen (gaat over de hei) aan het einde pik je de route dan op. En op de terugweg is het nummer 30 volgen en ga je buitenom terug naar het vliegveld.
    Totaal was ons rondje 40 kilometer.

  2. Dit is inderdaad een prachtige route, ik fiets er regelmatig. En het goede nieuws is dat deze route sinds vorig jaar nog mooier geworden is. Want tussen de punten 34 en 37 hoef je voortaan niet meer rechtsaf de brug over en de woonwijk door om aan de andere kant van het spoor te komen, maar kun je nu rechtdoor en passeer je voortaan het spoor via een fietstunnel (Voormeerpassage).
    Kortom, je houdt de Karnemelksloot (het water op de 4e foto van Mirre hierboven) steeds aan je rechterhand. Dit is niet alleen idyllischer, je blijft in de natuur. Maar ook eenvoudiger, want je blijft het landweggetje rechtdoor volgen en na het spoor sla je op de T-splitsing linksaf en zit je weer ‘en route’ (richting punt 49).

Reageren