Het was vandaag een onstuimige dag met harde wind en donkere wolken waar af en toe flinke buien en onweer uit kwam, maar er was ook zon! In de mooie vestingstad Zutphen maken we een rondvaart over de Berkel. De Berkel ligt 5 meter hoger dan de IJssel en mondt daar uiteindelijk in uit.

Dag 29_065 Dag 29_061

De stadsmuur van Zutphen komt uit 1324 en was bedoeld om gespuis buiten de deur te houden. Het was erbuiten dan ook levensgevaarlijk. ‘s Avonds om 10 uur ging de stadsmuur op slot. Bij de rivier lieten ze valhekken zakken, zodat ook daar niemand meer door kon. Als om half 10 het poortersklokje ging, dan wist iedereen dat ze snel naar binnen moesten. Hieruit is ook het woord “vluggertje” ontstaan, want mensen moesten vlug afmaken waar ze mee bezig waren en zorgen dat ze binnen de poorten kwamen!
De bel is overigens nog steeds iedere avond te horen.

In de stadsmuren zitten kijkgaten, schietgaten en balkgaten (voor katapulten!).

Dag 29_012

Graaf Otto

We varen in de boot “Graaf Otto”. Graaf Otto was de man die Zutphen stadsrechten gaf in 1191. Dat betekende dat ze onder andere een markt mochten houden, een eigen munt mochten slaan en dat er rechtspraak kwam. Zutphen was ook een hanzestad. Er werd veel hout verhandeld. Aan de mooie gebouwen zie je nog steeds de rijkdom die deze handel heeft opgebracht.

Dag 29_040 Dag 29_059

De Rondvaart wordt gedaan door 30 vrijwillige schippers. De oudste is al 86 jaar!

Naast een gewone rondvaart kun je een culinaire rondvaart doen (met diner) of, voor kinderen, een piratentocht. Jan vertelt dat ze dan door een 70 meter lange tunnel moeten met iedereen liggend in de boot, omdat de tunnel zo laag is! Aan de andere kant is een cafetaria, daar vinden ze zogenaamd flessenpost. De kinderen moeten dan roepen “Open het raam, de piraten komen eraan!” Dan gaat het raam van de cafetaria open en wordt er een schatkist met patat en hamburgers naar beneden getakeld. Klinkt als een goed verjaardagsfeest, nietwaar? ?

Wil je zelf deze rondvaart boeken?

Website: www.fluisterboot-zutphen.nl

The following two tabs change content below.

Mirre

Mirre is videoproducent en drone-piloot en ze heeft een brede interesse in alles wat er te doen is op toeristisch vlak in Nederland. Hier verzamelt ze verhalen over kastelen, interactieve musea, natuurgebieden, buitensport en stedentrips in Nederland. Voor professionele videoproducties kun je terecht op haar bedrijfswebsite SunshineFilms.nl.

Laatste berichten van Mirre (toon alles)

29 Comments

  1. Zutphen is een schitterende Hanzestad. Met eeuwenoude kleine steegjes. Ik kwam er jarenlang voor de prijswaarneming vd consumentenprijzenindex. Verveelde nooit, kijk eens naar boven in de straten, de geveltjes de een staat wat scheef, de ander helt wat over. Prachtig. 🙂

Write A Comment