Tijdens een rondvaart door Zutphen zien we de mooie vestingstad vanaf het water. De rivier de Berkel ligt 5 meter hoger dan de IJssel en mondt daar uiteindelijk in uit.

Stadsmuur

Tijdens de rondvaart door Zutphen zien we als eerste de stadsmuur. De stadsmuur van Zutphen komt uit 1324 en was bedoeld om gespuis buiten de deur te houden. Het was erbuiten dan ook levensgevaarlijk. ‘s Avonds om 10 uur ging de stadsmuur op slot. Bij de rivier lieten ze valhekken zakken, zodat ook daar niemand meer door kon. Als om half 10 het poortersklokje ging, dan wist iedereen dat ze snel naar binnen moesten. Hieruit is ook het woord “vluggertje” ontstaan, want mensen moesten vlug afmaken waar ze mee bezig waren en zorgen dat ze binnen de poorten kwamen!

Rondvaart Zutphen Dag 29_061

De bel is overigens nog steeds iedere avond te horen.

In de stadsmuren zitten kijkgaten, schietgaten en balkgaten (voor katapulten!).

Rondvaart Zutphen Dag 29_012

Graaf Otto

We varen in de boot “Graaf Otto”. Graaf Otto was de man die Zutphen stadsrechten gaf in 1191. Dat betekende dat ze onder andere een markt mochten houden, een eigen munt mochten slaan en dat er rechtspraak kwam. Zutphen was ook een hanzestad. Er werd veel hout verhandeld. Aan de mooie gebouwen zie je nog steeds de rijkdom die deze handel heeft opgebracht.

Rondvaart Zutphen Dag 29_040
Rondvaart Zutphen Dag 29_059

Rondvaart Zutphen

Rondvaart Zutphen wordt uitgevoerd door 30 vrijwillige schippers. De oudste is 86 jaar en vaart nog steeds de stad rond met nieuwsgierige toeristen.

Naast een gewone rondvaart kun je een culinaire rondvaart doen (met diner) of, voor kinderen, een piratentocht. Jan vertelt dat ze dan door een 70 meter lange tunnel moeten met iedereen liggend in de boot, omdat de tunnel zo laag is! Aan de andere kant is een cafetaria, daar vinden ze zogenaamd flessenpost. De kinderen moeten dan roepen “Open het raam, de piraten komen eraan!” Dan gaat het raam van de cafetaria open en wordt er een schatkist met patat en hamburgers naar beneden getakeld. Klinkt als een goed verjaardagsfeest, nietwaar?

Rondvaart Zutphen Dag 29_065

Boek een rondvaart door Zutphen

Een rondleiding per fluisterboot boek je op www.fluisterboot-zutphen.nl

Video van Hanzestad Zutphen

Hanzestad Zutphen is een prachtige stad met veel oude gebouwen uit de tijd dat het nog een bruisende handelsstad was. Dat zie je in deze video.

Lunchen in Zutphen

Heb je na een tocht met de fluisterboot trek gekregen? Mijn favoriete bakkerij in Zutphen is bakkerij Driekant. Hier ga ik iedere keer langs als ik in Zutphen ben. Zó lekker en gezellig..!

Dit artikel werd geschreven op dag 29 van mijn fietstocht: 5000km fietsen door de Gelderse Streken.

The following two tabs change content below.

Mirre

Mirre is journalist, videoproducent en drone piloot. Al fietsend door Nederland verzamelt ze verhalen en beeldmateriaal van toeristische activiteiten en bezienswaardigheden. Volg jij ons al op social media?

Laatste berichten van Mirre (toon alles)

29 Reacties

  1. Zutphen is een schitterende Hanzestad. Met eeuwenoude kleine steegjes. Ik kwam er jarenlang voor de prijswaarneming vd consumentenprijzenindex. Verveelde nooit, kijk eens naar boven in de straten, de geveltjes de een staat wat scheef, de ander helt wat over. Prachtig. 🙂

Reageren