Op de Veluwe tussen Epe en Heerde ligt een heel groot heidegebied. Lammert en zijn schaapskudde zorgen ervoor dat alle boompjes door de schapen opgegeten worden, zodat het land open blijft en de heide een kans heeft om te groeien. In oktober staat de heide in bloei en dan is het gebied bij de schaapskooi Epe knalpaars!

Schaapskudde Epe

De schaapskudde Epe heeft ongeveer 130 schapen van het ras “Veluws Heideschaap”. Dit zijn schapen met lange haren en een glanzende neus. Ze eten gras en heidestruiken tussen de hei uit. Zo blijft dit een mooi open heidegebied, prachtig om in te wandelen.

Schaapskudde Epe

Een lammetje adopteren

De lammetjes worden geboren tussen eind januari en half maart. Voor 20 euro kun je hier een lammetje adopteren. Je mag het lammetje dan een naam geven, je krijgt een geboortekaartje en je mag op kraamvisite komen en het lammetje knuffelen. Half maart is er ook altijd een lammetjesdag.

Schaapskudde Epe

Op pad met de schaapsherder

Eind juli mocht ik een dagje mee met schaapsherder Lammert bij Schaapskooi Epe-Heerde. Ik nam een kijkje in de schaapskooi en we gingen samen de hei op. Ik ondervroeg hem over het leven van een schaapsherder en over zijn kudde. Dit is het video-verslag:

Wil je schaapskooi Epe bezoeken?

Wil je ook een keer op pad met Lammert en zijn kudde? Of lammetjes kijken in het voorjaar? Het bezoekadres van de Schaapskudde Epe-Heerde is: Elburgerweg 33, 8181 EM Heerde. Kijk voor meer informatie op www.schaapskudde-epe-heerde.nl/

Meer doen in de omgeving?

Vlakbij is, in Emst, sauna de Veluwse Bron. Meer schaapskuddes bekijken? Ga dan ook eens naar schaapskudde de Borkeld in Markelo of volg de fietsroute Dwingelderveld langs diverse schaapskuddes.

Dit artikel werd geschreven op dag 30 van mijn fietstocht: 5000km fietsen door de Gelderse Streken.

Beoordeel deze activiteit:
[Totaal: 0 Gemiddeld: 0]
The following two tabs change content below.

Mirre

Mirre is journalist, videoproducent en drone piloot. Al fietsend door Nederland verzamelt ze verhalen en beeldmateriaal van toeristische activiteiten en bezienswaardigheden. Volg jij ons al op social media?

Laatste berichten van Mirre (toon alles)

Reageren