Moeiteloos glijd ik over het Museumplein richting het Rijksmuseum. Mijn schaatsen snerpen over het ijs zodra ik de bocht neem. Ik blaas koude wolkjes uit terwijl ik me richting de warme glühwein begeef. Iedere winter kun je schaatsen op de ijsbaan op het Museumplein. Ice Amsterdam is een paradijs voor iedere liefhebber van Hollandse tradities.

Schaatsen Museumplein Amsterdam_006

Schaatsen bij het Rijksmuseum

Met uitzicht op het Rijksmuseum schaatsen we door een romantisch verlicht bruggetje. “Kkkkg!” Mijn ijzers slijpen over het ijs omdat ik op het laatste moment probeer te remmen. Vlak vóór mij zoeken twee Italiaanse tortelduifjes elkaar namelijk onverwachts op. Ik kan ze nog net ontwijken, evenals het jongetje dat – zich nog vastklampend aan een stoel – onhandig onderuit gaat.

Schaatsen als verdedigingstechniek

Ik moet lachen. Het is toch eigenlijk een rare sport, dat schaatsen: We proberen ons voort te bewegen op een glibberig oppervlak met twee instabiele ijzers. Maar juist dáárom valt het nut van de schaats niet te onderschatten. Er werden diverse veldslagen mee gewonnen, puur om het feit dat wij Nederlanders konden schaatsen, terwijl de vijand glibberend over het ijs ging.

Schaatsen als sport

Ik vind schaatsen héérlijk. Al generaties lang wordt de sport door mijn familieleden beoefend, dus ik werd zowat op de schaats geboren. Mijn opa was Fries en hij maakte zelf schaatsen (houtjes) in de smederij. Vandaag de dag worden ze dan ook meteen uit het vet gehaald zodra het ijs dik genoeg is en trekken we eropuit naar de Friese meren of naar de Vinkeveense plassen. Heerlijk. Die ijskoude lucht in je gezicht terwijl je je in het zweet werkt. De stilte van de natuur. Het geluid van de slijpende ijzers op het ijs…

De Elfstedentocht

De Elfstedentocht is de ultieme ode aan de schaats, maar helaas heeft die al 20 jaar niet meer plaatsgevonden. De laatste Elfstedentocht was in 1997, toen die door Rintje Ritsma gewonnen werd. Ik stond destijds aan de zijlijn met mijn welbekende Unox-mutsje op. Ik houd mijn vingers gekruist dat het er nog eens van komt!

De ijsbaan op het Amsterdamse Museumplein

De lucht is helder en koud, maar ik heb het warm van de inspanning en dat is precies wat schaatsen zo leuk maakt. Ik maak vaart en ik voel me net Klaas Pander, die in 1889 het WK schaatsen won op deze plek. Langs de zijlijn stonden mannen met hoge hoeden en vrouwen in chique rokken die hem aanmoedigden vanaf de zijlijn tijdens zijn sprint naar de finish.

Nog een paar rondjes en we begeven ons naar het terras voor een welverdiend glas warme glühwein. Als je nog een manier zoekt om van je winterdip af te komen: Dit is een goede tip om een keer te gaan doen. Wat kan de winter toch een fijne periode zijn!

ICE-Amsterdam

Reisgids Amsterdam

Ben je op zoek naar leuke tips voor Amsterdam? Bekijk dan ook eens deze digitale reisgids!

amsterdam-citygids-pdf-4749867

Dit artikel verscheen voor het eerst op 8 december 2015.

Lees verder

Lees verder over de Heineken Experience in Amsterdam en SAIL Amsterdam.

Beoordeel deze activiteit:
[Totaal: 0 Gemiddeld: 0]
The following two tabs change content below.

Mirre

Mirre is journalist, videoproducent en drone piloot. Al fietsend door Nederland verzamelt ze verhalen en beeldmateriaal van toeristische activiteiten en bezienswaardigheden. Volg jij ons al op social media?

Laatste berichten van Mirre (toon alles)

1 Comment

  1. Ha Mirre. Op de Berkel in Borculo. Ik heb met de jongens jaren geleden de “11 bruggen tocht” gereden. We kregen allemaal een medaille en een diploma. Die hebben we nog steeds. 🙂 .

Reageren