Slot Loevestein ligt op een prachtige plek aan de rivier de Waal, vlakbij Gorinchem. Bij een bezoekje aan het Slot krijg je spannende verhalen te horen zoals het verhronaal over de ontsnapping van Hugo de Groot.

Slot Loevestein: Onderdeel van de Hollandse Waterlinie

Het slot maakte vroeger onderdeel uit van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Die Waterlinie was een idee van Prins Maurits: Bij een vijandelijke aanval lieten de Hollanders het land overstromen, waardoor de Fransen en Pruisen met hun kanonnen er niet meer door konden. Dit deel van de Waterlinie is echter nooit in werking gesteld en de soldaten die hier woonden verveelden zich suf. Ze zochten zelfs bijbaantjes in de omgeving!

Slot loevestein2

De ontsnapping van Hugo de Groot uit Slot Loevestein

Slot Loevestein staat bekend om de ontsnapping van Hugo de Groot in 1621. Dit is zijn verhaal:

Johan van Oldenbarnevelt, destijds een invloedrijk man in deze omgeving, verschilde erg van mening met de hoogste baas van het land; Prins Maurits van Oranje. Hij vond bijvoorbeeld dat de provincie Holland meer te zeggen moest krijgen over de andere provincies. Daar was Maurits het niet mee eens. Op een dag liet hij Van Oldenbarnevelt op visite komen. Gelijk liet Maurits hem in de gevangenis gooien en later werd hij onthoofd.

Dag 13_125
Dag 13_124

Hugo de Groot, die adviseur was van Van Oldenbarnevelt, werd gevangen gezet in Slot Loevestein. Zijn tijd verdreef hij met het lezen van boeken en met schrijven. Daarom werd er regelmatig een nieuwe kist met boeken binnen gebracht. Zijn vrouw en kinderen kwamen bij hem in het slot wonen en op een dag bedacht zijn vrouw een list: Hugo de Groot heeft zich in de boekenkist verstopt en en de soldaten hadden niet eens door dat ze Hugo zó de gevangenis uit droegen!

boekenkist2

In de jaren daarna schreef hij nog veel belangrijke boeken over godsdienst, geschiedenis en rechten.

Interactieve tour door het slot

In het Slot word je met beeld en geluid de geschiedenis ingetrokken. Je kunt je er verkleden en er zijn verhalenvertellers die mensen zoals Hugo de Groot weer tot leven brengen.
www.slotloevestein.nl

Overnachting in Slot Loevestein

2015-07-13 20.37.05

Vannacht slaap ik in de Commandeurswoning bij het Slot. Hier sliepen vroeger de bevelhebbers van het leger. Ook kun je overnachten in één van de soldatenwoningen ernaast.

Rondje Pontje

Met de veerpont kun je een rondje maken tussen Fort Vuren, Gorinchem, Woudrichem en Slot Loevestein. Alledrie maakten ze deel uit van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Er is een fietsroute langs de twee vestingsteden, het kasteel en het fort, zie de fietsroute langs de Waal voor een routebeschrijving.

Dag 13_095

Meer kastelen bekijken?

Ons land telt talloze mooie kastelen, zoals kasteel Doornenburg, kasteel Vorden, kasteel Twickel, kasteel Cannenburch en kasteel Amersoyen. Je kunt ook de Zeskastelenfietstocht doen of in de Achterhoek de Achtkastelenfietsroute.

Volg de Nederlandse Toerist op social media

Volg de Nederlandse Toerist ook op Instagram, Facebook en YouTube.

Dit artikel werd geschreven op dag 13 van mijn fietstocht: 5000km fietsen door de Gelderse Streken.

Beoordeel deze activiteit:
[Totaal: 0 Gemiddeld: 0]
The following two tabs change content below.

Mirre

Mirre is journalist, videoproducent en drone piloot. Al fietsend door Nederland verzamelt ze verhalen en beeldmateriaal van toeristische activiteiten en bezienswaardigheden. Op deze website wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Erop klikken en iets bestellen kost jou niets extra, maar de verkoper deelt een deel van de winst met De Nederlandse Toerist, waardoor deze website kan blijven bestaan. Volg jij ons trouwens al op social media?

Laatste berichten van Mirre (toon alles)

9 Reacties

  1. Zoals in de film De drie musketiers. Toen kwam een musketier vermomd als hele dikke monik. Had een dode man om zich heen gedragen. En ging op bezoek bij de gevangene. Ze ruilden met de dode. En vertelde de wacht dat de dode was gestorven door de pest. Gelijk staken ze de brand erin en vergelijk was onmogelijk. De gevangene kon veilig om de monik geslagen de gevangenis verlaten.

Reageren