Bronkhorst wordt ook wel het kleinste stadje van Nederland genoemd. Ik was er al eens langs – maar nog niet doorheen – gefietst. Wat een gemiste kans! Het is namelijk een heel pittoresk stadje met schattige straatjes, veel curiosa-winkeltjes en een gezellig terras. Een echte publiekstrekker, want ze komen vanuit heel Nederland hiernaartoe.

Kleinste stadje van NL

Met nog geen 100 inwoners is Bronkhorst het kleinste stadje van Nederland. Het ligt aan de uiterwaarden van de IJssel en daarom kom je hier ook langs als je de Hanzeroute gaat fietsen. Maar ook zonder fiets is deze plek ideaal voor een stedentrip. Er zijn veel ateliers, gezellige terrasjes en ook kun je er fantastisch overnachten in de gastvrije Herberg de Gouden Leeuw. Ieder jaar in december vindt hier het Dickensfestival plaats.

Video van Bronkhorst: “het kleinste stadje van Nederland”

Het kasteel van Bronkhorst

Vroeger stond hier in Bronkhorst een groot kasteel. De heren van Bronkhorst waren vooraanstaande edellieden tijdens de Middeleeuwen en lieten dat graag zien. Samen met de omliggende boerderijen kreeg dit dorp stadsrechten en werd daarmee het kleinste stadje van Nederland. Tenminste… Dat zeggen ze, maar daarover wordt getwist, want er zijn drie stadjes (waaronder Landgoed Staverden met 52 inwoners) die nog kleiner zijn dan Bronkhorst.

Wil je Bronkhorst bezoeken?

Bronkhorst heeft geen website, maar wel een VVV die je kunt vinden op Veerweg 1 in Bronkhorst. Meer informatie kun je vinden bij Achterhoek Toerisme: https://achterhoek.nl/vvv-in-bronkhorst.

Dit artikel werd geschreven op dag 98 van mijn fietstocht: 5000km fietsen door de Gelderse Streken.

The following two tabs change content below.

Mirre

Mirre is journalist, videoproducent en drone piloot. Al fietsend door Nederland verzamelt ze verhalen en beeldmateriaal van toeristische activiteiten en bezienswaardigheden. Volg jij ons al op social media?

Laatste berichten van Mirre (toon alles)

37 Reacties

  1. Ja, het is echt het kleinste stadje van Nederland. Het is al lang geleden dat ik daar ben geweest, maar je moet je auto b.v. buiten het stadje parkeren. Maar zo schattig allemaal.

  2. Mooi filmpje, Mirre! Bronkhorst schijnt in de gemeente Steenderen te liggen en daarom dus daar vlakbij en een goede vriendin is in die buurt geboren en opgegroeid. Zal haar eens vragen of ze dit idd zeer knus en mooi en lief uitziende kleinste stadje Bronkhorst kent. Zal vast wel en ik heb iig genoten van dit mooie, leuke filmpje hoor! De allerkleinste dorp is naar verluid Persingen, vlakbij Nijmegen en De Ooij. Weten en kunnen jullie dit dorpje?

    • Wat leuk dat je ook door Persingen bent gefietst, 5000km Gelderse streken. Ik fiets heel graag, dus like jullie FB PAGINA graag. En kijk ook of we mogelijk elkaars FB vrienden kunnen worden als jullie dat ook leukvinden.

Reageren