Inge neemt me mee voor een stadswandeling door ‘haar’ stad Amersfoort en laat me de leukste plekjes zien.

1. De Koppelpoort

De Koppelpoort was nog maar net afgebouwd toen Amersfoort in de winter van 1427 voor het eerst werd aangevallen. Vanaf het bevroren water vuurden soldaten met katapulten brandend materiaal, kogels en dode dieren op de stad af om brand en ziektes te verspreiden. Het zag er niet goed uit voor de Amersfoorters, maar de vrouwen verzonnen een list. Ze verzamelden al het bier dat ze maar konden vinden, kookten het en gooiden het over de poort. Het ijs smolt en de vijanden konden niets anders dan zich terugtrekken van deze nederlaag.

amersfoort-012-rs-copy

2. Shoppen en uitgaan in Amersfoort

Wil je weten waar je moet zijn voor een dagje Amersfoort? Laat je dan rondleiden door Inge van Amersfoortse gidsen. Lunch bij één van de restaurantjes aan de Krankeledestraat, want achterin kun je aan de gracht zitten. Shop in de gezellige Krommestraat en haal een high tea bij Brood en Zoets.

amersfoort-049-r-copy

Wie wil genieten van de lentezon, drinkt een biertje tussen de locals op de Groenmarkt of tussen de toeristen op de Hof. Dineren kan vlakbij in Ristorante La Scala.

Heb je zin in een lange avond? Sluit dan af met een theatervoorstelling bij De Lieve Vrouwe of De Flint. Jongeren gaan uit bij Ibiza en Curtis, dertigers gaan naar de Wijnbar of de Bijzaeck. En als je van latin houdt, zoals ik, dan ga je naar Popocatepetl voor een bruisende salsa-avond.

Inge glimlacht. “Amersfoort heeft voor ieder wat wils.” Ik kan niet anders dan haar gelijk geven.

3. Kunst in Amersfoort

amersfoort-007-copy amersfoort-060-r-copy

“In Amersfoort hebben we iets met kunst” zegt Inge. Overal staan standbeelden en van sommige kun je zelf deel uitmaken. In museum KAdE, centrum voor hedendaagse kunst, hebben ze wisselende exposities.

amersfoort-029-r-copy

Thijs Trompert bouwde zijn eerste kunstwerk van sloophout. Het werd een enorme stier die met open armen werd ontvangen door de inwoners van Amersfoort. Tenminste… Door de mééste inwoners. In een heimelijke daad van vandalisme staken een paar mensen hem in brand. Het was vast een spectaculair vreugdevuur, maar Amersfoort was haar stier kwijt. Wat nu?

Thijs bouwde een nieuwe stier, maar dit keer van roestend staal. De stier staat trots te poseren midden op een rotonde en wie goed kijkt, ziet onder de stier een drol liggen. De stier… Heeft er schijt aan 😉

4. Bekende Amersfoorters

amersfoort-054-r-copy Amersfoort 058-r

Amersfoort was de geboorteplaats van grote namen zoals Johan van Oldenbarnevelt (raadpensionaris van de Staten-Generaal tijdens de Tachtigjarige Oorlog) en de welbekende schilder Piet Mondriaan.

Het is maar goed dat Amersfoort vroeger niet zo rijk was als buurstad Utrecht. Daarom hadden ze het geld niet om oude gebouwen te slopen en er nieuwe voor in de plaats te zetten. Dat is de reden dat Utrecht en Amsterdam door de jaren heen vernieuwd zijn, maar Amersfoort is altijd hetzelfde is gebleven. Daarom kun je de huizen van Johan van Oldenbarnevelt en die van Piet Mondriaan hier nog steeds bewonderen. Die van Mondriaan heeft als aandenken een driekleurig telraam voor de deur!

5. Steenrijk

amersfoort-043-r-copy

Heb je je weleens afgevraagd waar de uitdrukking ‘steenrijk’ vandaan komt? Welgestelde Amersfoorters werden steenrijk genoemd, omdat steen voor de gewone burger onbetaalbaar was en als je toch zo rijk was, dan kon je dat maar beter aan iedereen laten zien!

Een stadsbestuurder bouwde deze theekoepel voor zijn vrouw. Níemand mocht in de gracht bouwen, behalve hij. Iedereen moest namelijk kunnen zien dat zijn steenrijke vrouw een (voor velen onbetaalbaar) kopje thee zat te drinken.

6. Het middelpunt van Nederland

Amersfoort 062-r Amersfoort 063-r

Ooit werd Amersfoort bestempeld als het middelpunt van Nederland. Reden temeer om Amersfoort een keer te bezoeken! Ga langs bij het VVV voor meer informatie of bel Inge voor een stadsrondleiding met meer informatie.

Fietsroute van Amersfoort naar Spakenburg

Zin in iets actiefs? Fiets dan de mooie fietsroute van Amersfoort naar het historische Spakenburg, met klederdracht en een oude scheepswerf.

Lees verder

De keientrekkers van Amersfoort.

EWR-banner
The following two tabs change content below.

Mirre

Mirre is journalist, videoproducent en drone piloot. Al fietsend door Nederland verzamelt ze verhalen en beeldmateriaal van toeristische activiteiten en bezienswaardigheden. Volg jij ons al op social media?

2 Reacties

  1. Lang, lang geleden eens in Amersfoort geweest. Shoppen met mijn moeder… ik zag toen al wat een leuke stad het eigenlijk is en besloot eens terug te gaan. Het is er nog niet van gekomen, maar na dit blog knoop ik het nogmaals in mijn oren: terug naar Amersfoort dus. 🙂

Reageren