Harderwijk is méér dan het Dolfinarium. Het is een gezellige, oude Hanzestad waar veel te beleven is. Dit is een fotoverslag van mijn stadsrondleiding door Harderwijk.

Harderwijk 002
De Vischpoort. Het mooiste stukje van Harderwijk, waar vroeger de vissers hun waren binnen brachten. Deze stadspoort maakte onderdeel uit van de stadsmuur. In de nissen rechts waren vroeger marktkramen die uitgroeiden tot “muurhuisjes”, zoals ze links te zien zijn.

Harderwijk 003
Huis te koop aan het plein bij de Vischpoort, voor 5 ton is hij van jou!

Harderwijk 004
Vissershuisje Harderwijk. Zo leefden de vissers vroeger, dit doet me denken aan hoe het bij mijn oma thuis was, behalve de bedstee dan. Kleine kinderen sliepen in de lade onder de bedstee, vandaar “Het ondergeschoven kindje”! Er is ook een kolenkachel.

Harderwijk 005
Deze bakkerij was vroeger een melksalon, maar voor de vissers werd er ook jenever geschonken.

Harderwijk 006
“Als de burger leijt te slapen en de boer nog doende is met gapen, dan zijn wij al in de weer, voor boer, burger en meneer”

Harderwijk 007
Markt, een gezellig plein met terrasjes en winkels in Harderwijk.

Harderwijk 008
Maurits van Oranje, zoon van Willem, wordt hier afgebeeld op een nogal surrealistisch paard. Het witte paard toont aan dat hij een edelman was, maar hij was ook een krijgsman, vandaar het zwarte (deel van het) paard.
Dit schilderij hangt in de trouwzaal van het vroegere stadhuis.

Harderwijk 009
Dit is goudleerbehang. Het hangt in de trouwzaal van het vroegere stadhuis. Het leer komt van schapen. De schildering is niet echt van goud, maar het is zilververf dat door de behandeling van het leer goud lijkt.

Harderwijk 010
Het vroegere stadhuis van Harderwijk.

Harderwijk 011
Detail op de muur van het oude weeshuis.

Harderwijk 012
Bij opgravingen is een oude keienweg gevonden. Deze ligt 2.30 meter onder het niveau van de huidige wegen.

Harderwijk 013
Stadsstrand Harderwijk is pas een paar jaar geopend en nu al een groot succes.

Stadsmuseum Harderwijk

Harderwijk 014
Bij Stadsmuseum Harderwijk is een tentoonstelling van de etsen van Rembrandt. Absoluut een bezoekje waard.

Harderwijk 015
Etsen van Rembrandt.

Harderwijk 016
Etsen van Rembrandt. Hier heb je het rijk alleen! Relaxed kijken naar de etsen, want hoe langer je ernaar kijkt, hoe meer je erin ontdekt.

Harderwijk 017
Met een ipad word je interactief rondgeleid langs de etsen.

Harderwijk 018
Ook een juweeltje in Stadsmuseum Harderwijk: Een maquette uit de Eerste Wereldoorlog. Nederland bleef onpartijdig, maar de Belgen vochten wel mee. Belgische militairen die Nederland binnen kwamen, werden ontwapend en naar het Belgenkamp gebracht. Omdat Nederland wel goede banden met België had, werden de soldaten goed behandeld. In vier jaar tijd groeide het Belgenkamp uit tot een compleet dorp waar ook internationale sportwedstrijden gehouden werden.

Harderwijk 019
Mijn fiets in de gemoedelijke achtertuin van Stadsmuseum Harderwijk.

The following two tabs change content below.

Mirre

Mirre is videoproducent en drone-piloot en ze heeft een brede interesse in alles wat er te doen is op toeristisch vlak in Nederland. Hier verzamelt ze verhalen over kastelen, interactieve musea, natuurgebieden, buitensport en stedentrips in Nederland. Voor professionele videoproducties kun je terecht op haar bedrijfswebsite SunshineFilms.nl.

Laatste berichten van Mirre (toon alles)

6 Comments

  1. Wat een leuke onderneming zo’n fietstocht door Gelderland. Je maakt er werk van zo met de foto’s en beschrijving. Heel leuk om je te volgen.

  2. Als we eind oktober op de Veluwe zijn, gaan we regelmatig naar Harderwijk, erg leuke plaats en idd Elburg is ook leuk.

Write A Comment