Op een regenachtige dag kom ik veel te weten over Zaltbommel tijdens een stadswandeling door het gezellige centrum. Als je goed kijkt, valt hier veel te ontdekken. Ga je mee?

Zaltbommel

Zaltbommel ligt in het Gelderse Rivierenland, aan de rivier de Waal. Zaltbommel was vroeger een vestingstad en dit kun je nog steeds zien aan de vorm van de grachten die het historische centrum omringen.

Zaltbommel 004
Ik ga vandaag op pad met Edmee van Sonsbeek van TRIP Zaltbommel en Marijke van Rijen van het Gilde van Stadsgidsen in Zaltbommel.

Stadspoort

Deze stadspoort is de laatste die nog over is van de 5 oude toegangspoorten tot de stad. Hij dateert uit de 14e eeuw.

Zaltbommel 009

Zaltbommel betekent letterlijk: “Droge plek waar bomen groeien” (Bommel). Het woordje “Zalt” is ervoor geplakt omdat hier later zout werd overgeladen van grote op kleinere schepen en handelaren moesten daarvoor tol betalen aan de stad. Het zout werd gebruikt voor het inzouten van vis.

Zaltbommel 002

De torenspits van Bommel

En temidden van die rommel, rommel, dreef de torenspits van Bie-Ba-Bommel… Ik leerde het als kind al en je ziet de toren al van ver. Het verhaal is echter niet waar: De toren dreef nooit temidden van de rommel. Volgens stadsgids Marijke is Zaltbommel zelfs een hele schone stad!

Zaltbommel 001

Gootspoken

Beroemd in Zaltbommel zijn de gootspoken. Het zijn beeldjes die in de dakgoten geplaatst zijn en de deur in de gaten houden. Iemand had er ooit één door kunstenaar Joris Baudoin laten maken en nu zijn er al 28 verspreid door Zaltbommel, variërend van een varken tot een zwaan.

Zaltbommel 006
Gootspook 1.
Zaltbommel 008
Gootspook 2: Met een zak patat boven de snackbar.
Zaltbommel 010
Gootspook 3: Deze bakkersknecht wil het onderste uit de stroopton halen! Bij deze bakkerij zijn heerlijke spritsen te koop op basis van een geheim recept.
Zaltbommel 005
Het geboortehuis van de heer Philips. Inderdaad: De vader van…! De familie had achtereenvolgens een tabakswinkel, een bank en daarna de Philips-fabriek.
Zaltbommel 003
De Oude Watertoren bij Zaltbommel pronkt al 100 jaar aan de Waal.

Johan van Rossum

Zo zag deze gevel er vroeger uit. Hij dateert uit de 16e eeuw en was van Johan van Rossum, broer van de maarschalk Maarten van Rossum. Toen het huis afgebroken werd omdat het vervallen was, vond iemand dat zonde en heeft een deel van de gevel verplaatst en voor zijn eigen huis gezet. Omdat er blote mannetjes op staan, heeft het huis de bijnaam “Huis van de onbeschaamde” gekregen.

Zaltbommel 007

Het kasteel van Maarten van Rossum

Dit gebouw was van Maarten van Rossum, een beruchte legeraanvoerder uit de 16e eeuw. Hij ging regelmatig op rooftocht: Mensen moesten geld aan hem betalen en anders stak hij hun huizen in brand. Hij kwam dan ook regelmatig met karren vol goud terug en het verhaal gaat dat de “pot met goud” nog steeds in de kelder verscholen ligt.

Zaltbommel 012

Jip & Janneke

Tekenaar Fiep Westendorp is in Zaltbommel geboren. Jip&Janneke staan hier nu, ter ere van haar.

Zaltbommel 011

Wil je meer weten over Zaltbommel? Boek een tour bij TRIP Bommelerwaard.

The following two tabs change content below.

Mirre

Mirre is journalist, videoproducent en drone piloot. Al fietsend door Nederland verzamelt ze verhalen en beeldmateriaal van toeristische activiteiten en bezienswaardigheden. Volg jij ons al op social media?

10 Comments

Write A Comment