Mijn stadswandeling Deventer begint met een Deventer koek. Daarna bezoeken stadsgids Nico en ik leuke winkeltjes en vertelt hij me over de rijke (boeken-)historie van Hanzestad Deventer.

Deventer koek

“Goedemorgen” zegt Debby van de Deventer Koekwinkel. Binnen is het gemoedelijk en warm. Achterin de winkel zit al een oude dame en we raken al snel aan de praat totdat Debby aanschuift met een cappuccino en een schaaltje met verschillende Deventer koeken.

018 Deventer

Ik ken als rasechte Groningse natuurlijk de Groninger koek wel, maar volgens Debby is dit héél anders: “Sinaasappelschilletjes typeren eigenlijk de smaak van Deventer koek” zegt ze “en dat vullen we aan met appel-kaneel of bijvoorbeeld chocola.” Ik neem een hap van de chocoladekoek en kijk haar verheerlijkt aan. “Als je door de stad fietst, dan ruik je al de geur omdat ze aan het bakken zijn!” Wat een goed begin van de dag…

Snuisterijen

Nico van het VVV Deventer haalt me op voor een rondleiding door de stad. Hij neemt me mee langs de gezellige snuisterijenwinkeltjes in de Spijkerboorsteeg en de Grote Overstraat. Treintjes, tassen, Boeddhabeelden, je kunt het zo gek niet verzinnen of ze verkopen het! In de snoepwinkel mogen we een kijkje nemen in hun overvolle ‘museum’. Het staat er bomvol met houten mallen om speculaaspoppen mee te maken.

Een rijke geschiedenis

“Deventer wordt niet voor niets de ‘boekenstad’ genoemd, zegt Nico. “De stad is in 768 ontstaan en in het jaar 1200 was het met 12.000 inwoners de grootste stad van Nederland. Hier werd de derde grootste kerk van Nederland gebouwd. Daar hoorde natuurlijk een Latijnse school bij. Er werden veel handgeschreven boeken bewaard en ook begonnen ze hier boeken te drukken.” Daarom wordt nog steeds jaarlijks in Deventer de boekenmarkt gehouden.

092 Deventer

Boekenstad

De naam van ‘boekenstad’ houden ze hier in Deventer hoog in het vaandel en dat zie je bijvoorbeeld terug in het stadskantoor. De buitenkant is versierd met metalen vingerafdrukken van 2700 inwoners van de stad. Een aantal inwoners waren het niet eens met dit project, dat veel geld kostte. Om hun onvrede te tonen, doneerden zij een vingerafdruk van hun middelvinger.

In het oude Athenaeum vind je vandaag de dag nog heel veel oude boeken, waaronder wel 200.000 boeken over Deventer.

Evenementenstad

De stad is afgelopen jaar uitgeroepen tot Evenementenstad van het jaar, want er is de hele zomer door wel iets te doen. Zo kun je bijvoorbeeld naar het kunstenfestival Deventer op stelten, een evenement met acrobaten en lichteffecten.

Het Dickens Festijn

Deventer staat natuurlijk ook bekend om het jaarlijkse Dickens Festijn, dat rond kerst plaatsvindt in de kleine straatjes rondom de kerk. In de straten lopen figuren rond uit de boeken van Dickens, zoals Oliver Twist en de harteloze Scrooge. Wie kent ze niet?
Lees ook het blog over het Dickens Festijn in Deventer.

Eeuwenoude muurschildering

Voor een rij gekleurde huisjes zitten twee mannen in het zonnetje. “Kom binnen!” zeggen ze. Ze hebben boven hun winkeltje een pas geopend Mini Oranje-museum met daarin de persoonlijke collectie van één van de winkeleigenaren. Het topstuk is een muurschildering uit 1549 die per toeval werd gevonden en een afbeelding is van de feestelijke intocht van Filips II uit Spanje.

Het Oranjemuseum.

Jozka de Diversionist

Nico wijst me op een klein oud huisje van bakstenen. Nu valt me pas op hoe bijzonder dit huisje is. “Hier woont Jozka.” zegt hij “Hij noemt zichzelf een ‘Diversionist’. Kijk maar eens door het raam.” Ik zie overal spullen. Een stoel die op zijn kop aan het plafond hangt, instrumenten en snuisterijen. Het lijkt wel een kijkdoos!

Jozka woonde ooit in een gymzaal vol met rariteiten, waar naar verluidt ‘wilde tango-avonden’ gehouden werden en fluisterverhalen werden doorverteld. Hier wil ik graag meer van weten, dus we bellen aan door alle bellen in te drukken. “Jozka v. Vuure diversionist. 3x bellen” staat bij de ene en “Jozka v. Vuure diversionist, 6x bellen” staat bij de andere. Ik moet erom lachen. Geweldig dat dit soort mensen bestaan! Jammer genoeg is hij niet thuis, ik kom later nog wel een keer terug…

We sluiten de dag af met een heerlijke lunch aan het grootste stadsplein van Nederland. Jawel, in het zonnetje!

Deventer in 360 graden

In deze film kun je Hanzestad Deventer in 360 graden bekijken. De smartphone beweeg je om je heen om rond te kijken. Op de computer kun je het beeld slepen met de muis.

Boek de stadswandeling Deventer

Deze stadswandeling kun je boeken bij VVV Deventer.

Verder lezen

Meer informatie over de Hanzesteden en andere stedentrips.

Beoordeel deze activiteit:
[Totaal: 0 Gemiddeld: 0]
The following two tabs change content below.

Mirre

Mirre is journalist, videoproducent en drone piloot. Al fietsend door Nederland verzamelt ze verhalen en beeldmateriaal van toeristische activiteiten en bezienswaardigheden. Op deze website wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Erop klikken en iets bestellen kost jou niets extra, maar de verkoper deelt een deel van de winst met De Nederlandse Toerist, waardoor deze website kan blijven bestaan. Volg jij ons trouwens al op social media?

Laatste berichten van Mirre (toon alles)

4 Reacties

  1. Voor mijn werk was ik er vaak. En dan juist in de mooie binnenstad. (prijzen waarnemen vd conjunctuur peiling). Elke keer met plezier. Zag wel winkels verdwijnen. En nu V & D op de Brink ook dicht is en La Place daar waar het altijd gezellig druk was. Ik hoop dat er een mooie herbestemming komt vd prachtige panden.☺

  2. Jeeuuujjj, eindelijk een 360 graden filmpje dat ik kan bekijken! 🙂 Leuk!! Nog nooit in Deventer geweest trouwens, maar ben al tijden van plan er naartoe te gaan… het is niet eens echt ver voor ons. Gek is dat toch he, met die NL bestemmingen 🙂

Reageren