Het kalksteen kraakt onder mijn voeten. Vandaag ben ik in de steengroeve in Winterswijk. Zo’n 240 miljoen jaar geleden zwommen hier nog enorme sauriërs; hagedissen van wel 2 meter lang en als je goed zoekt, dan zie je nog hun pootafdrukken en kun je er zelfs botten vinden!

steengroeve Winterswijk

Muschelkalk uit de steengroeve

De steengroeve in Winterswijk is 40 meter diep en wordt al bijna 100 jaar afgegraven voor muschelkalk. Dat gebruiken ze bijvoorbeeld om wegen mee te bouwen of om de wasbak in je badkamer van te maken. Winterswijk is de enige plek in Nederland waar dit type kalk aan de oppervlakte komt, daarom zijn ze hier zo druk aan het graven.

Fossielen in de steengroeve

Bij de opgravingen in Winterswijk komen ze regelmatig fossielen tegen van dinosauriërs, vissen en blaadjes van miljoenen jaren oud. Je kunt ze ook zelf zoeken. Het is best lastig, maar ik heb er zelf een keer een versteend blaadje gevonden.

Dinosauriërs in de steengroeve Placodos

Oehoe in de steengroeve

Inmiddels is de vierde groeve een feit. De andere drie worden niet meer gebruikt en zijn overgroeid met planten. In één van deze enorme kuilen heeft zelfs een Oehoe gebroed! De steengroeve is dus een interessante plek voor (amateur-)geologen, paleontologen en ook voor natuurliefhebbers.

Oehoe in de steengroeve

Ik pak een stuk kalksteen op dat 240 miljoen jaar geleden onder de grond verdween. Zou er misschien een fossiel in zitten?

Theater in de steengroeve

Ieder jaar is in de steengroeve een theatervoorstelling. Dit jaar was er weer een (zo noemen ze het zelf:) “wervelend, betoverend en indrukwekkend concert in het meest imponerende openluchttheater van Nederland!” Zelfs vanuit Groningen werd mij gevraagd of ik ernaartoe ging, dus het steengroevetheater is wereldberoemd (in Nederland)! De tijdelijke tribunes in de steengroeve bieden plek voor 3.000 mensen per avond.

Wil je de steengroeve bezoeken?

Elke eerste zaterdag van de maand mag je er naar binnen, maar je moet wel even reserveren bij de gemeente.

Websites: Steengroeve en Steengroevetheater.

De Achterhoek verder ontdekken?

De Achterhoek is een prachtige regio om te fietsen en wandelen. Dankzij het coulissenlandschap word je telkens weer verrast. Ga bijvoorbeeld naar Museum MORE in Gorssel, Villa Mondriaan in Winterswijk, het klimbos in Ruurlo, de Zwarte Cross, kom meer te weten over de steengroeve in Winterswijk of verwonder je over de mooie oude boerderijen in de Achterhoek. Een bezoekje aan Winterswijk is ook meer dan de moeite waard.

Ben jij al eens in de steengroeve in Winterswijk geweest?

The following two tabs change content below.

Mirre

Mirre is videoproducent en drone-piloot en ze heeft een brede interesse in alles wat er te doen is op toeristisch vlak in Nederland. Hier verzamelt ze verhalen over kastelen, interactieve musea, natuurgebieden, buitensport en stedentrips in Nederland. Voor professionele videoproducties kun je terecht op haar bedrijfswebsite SunshineFilms.nl.

Laatste berichten van Mirre (toon alles)

38 Comments

  1. Mijn man heeft hier altijd vroeger gespeeld en heel wat gevonden, hij verzamelde dat altijd, maar moeder vond dat rotzooi en heeft alles weggegooid, heel jammer , waren heel bijzondere dingen.

    • Ja ik ben er wel eens geweest,elk jaar wordt daar een musical opgevoerd.Het eerste jaar was dat Jesus Christ Superstar.(2010) Dit jaar was het Symfonia (Van Bach tot Van Buuren).Een geweldige belevenis er werken 400 vrijwilligers mee om het goed te laten verlopen.4 Avonden uit verkocht 11000 bezoekers.En vroeger met de kinderen Winterswijks goud gezocht.

Write A Comment