Een nieuwe teken app laat zien in welke gebieden je risico loopt om een teek op te lopen. Zo’n anderhalf miljoen tekenbeten zorgen jaarlijks voor ongeveer 27.000 besmettingen met de ziekte van lyme. Oppassen dus. Met de nieuwe teken app Nature Today kun je jouw omgeving checken op teken.

Dit artikel gaat over de teken app Nature Today. Ik ben geen arts. Voor uitgebreide en betrouwbare informatie over tekenbeten ga je naar https://www.thuisarts.nl/tekenbeet/ik-heb-tekenbeet.

Nature Today

In de app Nature Today (Android / iPhone) lees je dagelijks de ‘nieuwtjes’ uit de natuur, zoals bijvoorbeeld wanneer de jonge merels uitvliegen, of wanneer de rietorchis in bloei staat. Het is daarmee een ideale app voor natuurliefhebbers. Nu is in de app een handige feature toegevoegd om teken te detecteren.

De app werd gemaakt door onderzoekers van de universiteiten van Twente en Wageningen. Zij verzamelden tien jaar lang data om nu een redelijk betrouwbaar overzicht te kunnen geven van de verspreiding van teken in Nederland.

Ontdek

In de teken app kun je onder de knop Ontdek – Gezondheid zien hoe actief de teken vandaag zijn en wat de verwachting is. Op dit moment is te lezen: “De tekenactiviteit in Nederland is vandaag hoog”. Daaronder staat een plattegrond waarop je kunt zien waar deze teken het meest actief zijn.

Teken-app

Je moet je wel registreren om de plattegrond te kunnen bekijken.

Teken radar

Op de desktop kun je ook de handige plattegrond van de TekenRadar bekijken. Dit is de officiële website van het RIVM waarop bijgehouden wordt hoeveel tekenbeten er in Nederland zijn. Je kunt hier ook je eigen tekenbeet melden.

De ziekte van lyme

Teken kunnen het hele jaar actief zijn mits de temperatuur hoog genoeg is (meer dan 5 à 10 graden). Bij droogte kruipen ze dieper in de grond.

Het aantal teken in Nederland is de afgelopen jaren enorm toegenomen. Omdat zo’n 20% van de teken de bacterie Borrelia bij zich dragen, wat de ziekte van lyme kan veroorzaken, is het van belang om een teek zo snel mogelijk te verwijderen met een speciale tekenpincet.

De ziekte van lyme kan vervelende gezondheidsklachten veroorzaken, waaronder chronische vermoeidheid en allerlei ontstekingen in het lichaam.

Een tekenbeet voorkomen

Voorkomen is beter dan genezen. Om een tekenbeet te voorkomen kun je het best zoveel mogelijk op de paden blijven en dichte kleding dragen, zoals een lange broek en dichte schoenen. Trek je sokken over de broek heen, zodat de enkels bedekt zijn. Ook kun je de kleding impregneren met een insectenwerend middel. (Zie deze pagina voor meer informatie)

Check na het uitje in de natuur altijd op teken. Ze zitten vooral op warme plekjes zoals in de liezen en oksels, maar ze kunnen in feite overal op het lichaam zitten. Ze zijn zo groot als een speldenkop (~1mm).

Teek opgelopen?

Verwijder de teek zo snel mogelijk met een speciale tekenpen. Let op: Gebruik geen pincet of nagels. Daarmee loop je kans dat de teek de inhoud van zijn maag ‘uitspuugt’ en heb je dus een grotere kans op de ziekte van lyme.

Nadat je de teek hebt verwijderd, is het goed om de plek te noteren en gedurende de weken daarna in de gaten te houden of op de huid een kring ontstaat. Een rode plek met een rode kring eromheen kan duiden op de ziekte van lyme. Ga dan zo snel mogelijk naar de huisarts.

De teken check

In de teken app Nature Today (Android / iPhone) kun je dus de plattegrond en voorspelling bekijken, maar je kunt er ook een alarm zetten, die jou na het wandelen waarschuwt om nog even een teken-check te doen. Handig!

NB: Ik ben geen arts. Bij twijfel: Altijd een arts raadplegen! Ga voor meer informatie naar https://www.thuisarts.nl/tekenbeet/ik-heb-tekenbeet

Eropuit in de natuur

Zin om eropuit te trekken? Op deze website vind je leuke wandelingen en fietsroutes. Ook hebben we leuke plekken gevonden waar je in Nederland kunt overnachten!

The following two tabs change content below.

Mirre

Mirre is journalist, videoproducent en drone piloot. Al fietsend door Nederland verzamelt ze verhalen en beeldmateriaal van toeristische activiteiten en bezienswaardigheden. Op deze website wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Erop klikken en iets bestellen kost jou niets extra, maar de verkoper deelt een deel van de winst met De Nederlandse Toerist, waardoor deze website kan blijven bestaan.

1 Comment

  1. Bizar hoe zo’n klein beestje uiteindelijk een grote impact kan hebben. De ziekte van Lyme wil je echt niet hebben. Zelf één keer op tijd bij geweest, gelukkig had de buurvrouw een tekentang liggen. Dit is ook niet een standaard tool voor elk huishouden.

Write A Comment