In 2015 fietste ik 5000 Kilometer door de Gelderse Streken. Wat een avontuur! Ik heb ontzettend veel meegemaakt en heb nog veel tijd nodig om het allemaal te verwerken. Dit is een terugblik.

Waar zal ik beginnen? Bij de sprookjesachtige Veluwe? Uitwaaien in de Betuwe? De spannende paadjes van de Achterhoek? Of de prachtige steden en Zeven heuvelen van Arnhem-Nijmegen? Iedere uithoek van Gelderland heeft zo zijn charme en wat is de provincie gróót! Voordat ik aan dit avontuur begon, had ik er werkelijk geen flauw idee van. Ik was weleens op de Veluwe geweest en had een keer op de Posbank gestaan en dat was het zo ongeveer.

Start op de Veluwe

Na een feestelijk vertrek vanuit Radio Kootwijk was ik alleen met de natuur. Vrijheid!! De zon scheen en ik straalde. Wat heerlijk, honderd dagen eropuit! Ik genoot tot en met dag 100 van de bossen en van de eindeloze heidevelden.

De Veluwe

De eerste twee dagen waren een gekkenhuis. Tot op de laatste dag heb ik drukke dagen gehad en daar kwam in het begin nog bij dat ik nog een heleboel moest leren. De hele dag stroomden de berichten binnen, maar Twitteren tijdens het fietsen bleek een gevaarlijke bezigheid dus daarvoor moest ik echt even stilstaan. En ook om af en toe een foto te maken natuurlijk! Of om de livestream aan te zetten. Weten jullie nog dat ik die dag een paar keer verkeerd reed? Achteraf hoorde ik dat sommige mensen er erg om moesten lachen. Ik had namelijk een navigatiesysteem bij me dat net als ik niet wist waar ik naartoe moest 😉

Die eerste dag ging ik op bezoek bij het WK Beachvolleybal in Apeldoorn waar ik op de foto mocht met meervoudig Olympisch Kampioene Kerri Walsh. ’s Avonds schreef ik mijn blog en bewerkte ik de foto’s. Toen ik rond middernacht eindelijk mijn bed haalde, was ik doodop.

Na een maand..

openluchtmuseum
Elburg

Het bloggen, de social media en het livestreamen werden na een tijdje routine en daarnaast raakte ik fysiek beter getraind. Zo kon ik meer genieten van de omgeving, de activiteiten en van de leuke berichten die via Facebook en Twitter binnenkwamen. Ik genoot er enorm van dat ik jullie kon laten meegenieten!

Dieptepuntje

Toen ik hieraan begon was ik wel sportief, maar geen wielrenner en ik had de dagelijkse afstand onderschat. Ik dacht namelijk dat als ik 20 kilometer per uur zou fietsen, ik in 2,5 uur de route wel gereden kon hebben. Het vele stilstaan onderweg om de social media bij te houden, foto’s te maken en bezoekjes af te leggen bleken echter meer tijd te kosten dan gedacht. Ik maakte hele lange dagen en na ongeveer een maand waren mijn reserves op. Ik stapte op de fiets en mijn benen wilden gewoon niet meer. Na een half uur trappen stond ik opgebrand langs de kant van de weg.

Toen heb ik heel hard om hulp geroepen en die kwam in de vorm van fysiotherapeute Petra Schuivens. Zij fietst ook en vond het geen probleem om wekelijks naar me toe te komen voor een sportmassage en voedingsadvies. Dat deed wonderen en binnen no-time zat ik weer fit op de fiets!

De hoogtepunten

Er is me al een paar keer gevraagd wat nou mijn absolute hoogtepunt was, maar dat was niet één ding! Het was de mooie natuur, de gastvrije Gelderlanders en de toffe activiteiten die alles tot één groot hoogtepunt hebben gemaakt. Op de Zwarte Cross hebben we feestgevierd en in het vierpersoons-appartement van Havezate Marveld hebben we midden in de nacht nog in een jacuzzi gezeten. Dat zal ik zeker nooit vergeten! Er was overigens nog een jacuzzi die ik nooit weer zal vergeten en dat was bij de wellness-bungalow van Ardoer Haeghehorst in Ermelo.

Apenheul
Escape Room

Verder was er natuurlijk het voeren van de apen in de de Apenheul, het Dolfinarium, een nachtsafari in Bugers’Zoo en een ritje in een oude tram in het Openluchtmuseum. De mooie hanzesteden zoals Zutphen, Harderwijk, Elburg, Nijmegen, Hattem en Doesburg. Een lekkere cappuccino op het terras of een smakelijk broodje. Een boottocht of een rondje op de Waalscooter. Historie in de vorm van de eerste en tweede wereldoorlog, de waterlinie en – nog verder terug – de Romeinen. Ik heb er meer van geleerd dan in al de voorgaande 28 jaar bij elkaar en ’s avonds deelde ik met veel plezier die nieuw verworven kennis met jullie.

De toekomst

Fatbike
Finish

100 Blogs staan nu op de website te blinken. Ze blijven erop staan zodat jullie ze rustig na kunnen lezen. Als het goed is komt er later ook nog een boek van! Dat horen jullie tegen die tijd via de nieuwsbrief en de social media.

Ikzelf blog verder op deNederlandseToerist.nl. Ik zal verslag blijven doen van de mooie activiteiten en fietstochten die Nederland te bieden heeft. Ook plaats ik de komende weken blogs over mijn favoriete fietstochten van de afgelopen 100 dagen. Volg De Nederlandse Toerist op Facebook en de digitale avonturen vliegen je vanzelf tegemoet 🙂

Waar vinden jullie dat ik volgende zomer moet gaan fietsen?

The following two tabs change content below.

Mirre

Mirre is journalist, videoproducent en drone piloot. Al fietsend door Nederland verzamelt ze verhalen en beeldmateriaal van toeristische activiteiten en bezienswaardigheden. Volg jij ons al op social media?

21 Comments

  1. Ik ben niet zo van t reageren maar wel van t meelezen. Heb het leuk gevonden om je reis mee te lezen. Wat wonen we in een mooie provincie. En weer ideeën-inspiratie opgedaan. Leuk. Hele prestatie. Gefeliciteerd met de 5000km.

    • De Zevenheuvelen bedoel je? Nee, dat was geen dieptepunt maar een uitdaging. Pff, nog nooit zo erg gezweet als toen ik bij Beek naar boven ging, haha!

  2. Gisteren spraken we elkaar en hebben we het ‘even’ gehad over van alles en nog wat. Als je het mij vraagt dan ben ik het met Henri Achterkamp eens… toevallig stuitte ik afgelopen weekend op de aflevering van ‘de hokjesman’ en het ging over Drenthe, misschien een leuke inspiratiebron? En ja… deze Assenaar is niet onbevooroordeeld als het om fietsen gaat, maar dat weet je 😉 Als je weer in de buurt bent, kom gerust aan!

Write A Comment