Voor de toerist in eigen land is in Nederland ontzettend veel te beleven. Van historische kastelen tot spannende forten, interactieve (openlucht)musea en sprookjesachtige natuur met schitterende fiets- en wandelroutes. Hier in Nederland kom je als toerist niets tekort! Dit zijn de leukste tips voor en vakantie in Nederland.

1. Amsterdam

Wie Amsterdam nog niet zo goed kent en van een stedentrip houdt, moet zeker eens een bezoekje brengen aan onze hoofdstad. De prachtige wijk De Jordaan en de Zeven Straatjes zijn een bezoekje waard, maar ook het Museumplein met daaraan het Rijksmuseum en het Van Gogh Museum. Dan is er nog het Rembrandtplein met gezellige cafés en uitgaansgelegenheden. In het Vondelpark kun je wandelen en relaxen, waarna je weer helemaal bent opgeladen om de Dam te bezoeken met het Madame Tussaud museum, de altijd drukke Warmoesstraat en tot slot een biertje te drinken in één van de gezellige cafés op de Wallen. Tijd over? Neem dan een gratis pontje over het IJ en bezoek het Eye Filmmuseum of loungebar Pllek aan de overkant van het water. Muziek & cultuur vind je bij Paradiso of in de Melkweg.

Toerist in eigen land: Het Centraal station van Amsterdam.
Amsterdam centraal station 002

2. De Waddeneilanden

De Waddeneilanden stelen absoluut de show als het gaat om mooie natuur in ons land. Alle 5 hebben ze een ander karakter. Heb je genoeg tijd? Ga dan eilandhoppen en beleef ze allemaal! Ontdek de Sluftervallei op Texel, beklim het Vuurboetsduin op Vlieland, ga blokarten op Terschelling, waai uit op het strand van Ameland en wandel over de eindloze oostpunt van Schiermonnikoog. Ga wadlopen, schelpen zoeken, vliegeren en bouw een zandkasteel. Op de Waddeneilanden kom je ogen en oren tekort!

vuurtoren-eierland-texel-pixabay-2184366_1920

3. De stad Groningen

Groningen is de leukste studentenstad van Nederland en daar kom je al snel achter wanneer je er een bezoekje aan brengt. De terrassen zijn er op een zonnige dag afgeladen en in de weekenden zijn er vaak activiteiten, midden op de Grote Markt. Lees wat er nog meer te doen is in het uitgebreide artikel over activiteiten in Groningen en je komt er snel genoeg achter waarom niets boven Groningen gaat!

Groningen van boven 001

4. Nationaal Park Lauwersmeer

Het Lauwersmeergebied staat bekend als één van de twee donkerste plekken in Nederland (de andere is de Boschplaat op Terschelling). Hier kun je vanaf de observatietoren ’s nachts miljarden sterren bewonderen en je verbazen over de eindeloosheid van de Melkweg en het heelal. Overdag kun je er schitterende wandel- en vaartochten maken. Hier kun je zeehonden kijken en hier vliegt ook de enorme zeearend rond.

Toerist in eigen land: Nationaal-Park-Lauwersmeer

5. Varen in Friesland

Doordat er jarenlang veen is afgegraven, is in Friesland een groot waternetwerk ontstaan en het natuurgebied de Alde Feanen is daar een goed voorbeeld van. Hier kun je varen over meren, tussen prachtige rietkragen en door moerasgebieden. Een uniek natuurgebied dat erom vraagt om ontdekt te worden. Bootjes kun je huren in Grou en Eernewoude.

Varen-in-Friesland

6. Fietsen op de Drentse heide

Het Drents Plateau bestaat voornamelijk uit keileem, dat afgezet is in de laatste ijstijd. In de bossen en heidevelden op dat plateau kun je eindeloos wandelen en fietsen over het Dwingelderveld. Er zijn schaapskuddes die ervoor zorgen dat de heide kan blijven bestaan. Je vindt er vennetjes waar je in kunt zwemmen, oude typisch Drentse dorpjes zoals Dwingeloo en er is een sterrenwacht waar je je ’s avonds kunt vergapen aan de heldere sterrenhemel.

Toerist in eigen land: het Drents heideschaap in Drenthe.

Vlakbij het Dwingelderveld ligt ook nog een pareltje verborgen: Het blauwe meer, waar je in de zomer heerlijk kunt zwemmen.

7. Kastelen in Hof van Twente

In Hof van Twente zijn veel kastelen te vinden en zes ervan liggen aan de 6-kastelenroute. Een afwisselende tocht langs grote en kleine kastelen en een schitterende watermolen. Op het landgoed van kasteel Twickel kun je eindeloos wandelen en in de tuinen van kasteel Warmelo kun je ’s zomers zandsculpturen bewonderen.

Toerist in eigen land: Hof van Twente
Kasteel Warmelo in Diepenheim.

8. Heide op de Veluwe

Als toerist in eigen land moet je absoluut de bloeiende heide op de Veluwe zien. Vanaf half augustus tot half september staan de heidevelden in bloei. In Nationaal Park de Hoge Veluwe, op de Posbank én op de Veluwezoom kun je deze oogverblindende kleurenpracht aanschouwen. Nieuwsgierig? Bekijk dan deze heide fietsroute op de Posbank.

e-Veluwe
Hoge-Veluwe-edelherten-186
Herten op de Hoge Veluwe.
Toerist in eigen land: Veluwe
Zwijntjes op de Hoge Veluwe.

9. Rust en ruimte in de Achterhoek

Wie rust, ruimte en ontspanning zoekt, is in de Achterhoek aan het juiste adres. Alles gaat hier gewoon nét even langzamer. Hier vind je een prachtig coulissenlandschap met historische boerderijen en kalme beekjes. De perfecte plek voor lange wandelingen en fietstochten in de Achterhoek. Bezoek ook de oude steengroeve in Winterswijk en wat dacht je van een bezoekje aan het klimbos in Ruurlo?
Kijk voor leuke overnachtingen op de pagina: Overnachten in de Achterhoek.

Toerist in eigen land: De Achterhoek

10. Toerist in eigen land: De Loosdrechtse plassen

Nog een prachtige plek om er met een bootje op uit te trekken, zijn de Loosdrechtse Plassen. De Loosdrechtse Plassen is een natuurgebied tussen Utrecht en Amsterdam en bestaat uit vijf grote plassen. Het gebied is ontstaan door turfwinning. Hier kun je met een motorboot, fluisterboot, kano of SUP terecht voor een heerlijke dag op het water, of maak een mooie fietstocht langs de Loosdrechtse Plassen.

Toerist in eigen land: Loosdrechtse-plassen

11. De hunebedden in Drenthe

Hunebedden zijn uniek in de wereld en de meeste ervan zijn te vinden in de provincie Drenthe. De hunebedden fietsroute voert je langs de meest bijzondere hunebedden rondom Borger, maar ook langs bosmeertjes, het Boomkroonpad en een zandverstuiving.

Hunebedden-fietsroute-106

12. Rondreizen per fiets of camper

In Nederland kun je met de fiets vaak op de mooiste plekjes komen. Je kunt inspiratie opdoen op de pagina met fietsroutes in Nederland en ontdek ook onze indrukwekkende camper route door Nederland!

Camper-route-Nederland-16b-1

Ken jij nog meer plekjes die thuishoren op deze lijst en waar je ook heerlijk de toerist in eigen land kunt uithangen? Laat het me weten in de comments hieronder en wie weet voeg ik ze toe!

Georganiseerde fiets- en wandelvakanties

Wil je op fiets- of wandelvakantie in Nederland, maar niet teveel tijd besteden aan het organiseren ervan? Specialisten hebben mooie wandelvakanties en fietsvakanties voor je uitgestippeld. Bekijk deze prachtige reizen en geniet van al het moois dat Nederland te bieden heeft.

Fietsvakantie-Nederland-boeken

Boek nú een vakantie met korting:
Wandelvakanties in Nederland
Fietsvakanties in Nederland

The following two tabs change content below.

Mirre

Mirre is journalist, videoproducent en drone piloot. Al fietsend door Nederland verzamelt ze verhalen en beeldmateriaal van toeristische activiteiten en bezienswaardigheden. Volg jij ons al op social media?

Laatste berichten van Mirre (toon alles)

Reageren