Voor de toerist in eigen land is in Nederland ontzettend veel te beleven. Van historische kastelen tot spannende forten, interactieve (openlucht)musea en sprookjesachtige natuur met schitterende fiets- en wandelroutes. Hier in Nederland kom je als toerist niets tekort! Dit zijn de leukste tips voor en vakantie in Nederland.

1. Amsterdam

Voor wie Amsterdam nog niet zo goed kent en van een stedentrip houdt, moet zeker eens een bezoekje brengen aan onze hoofdstad. De prachtige wijk De Jordaan en de Zeven Straatjes zijn een bezoekje waard, maar ook het Museumplein met daaraan het Rijksmuseum en het Van Gogh Museum. Dan is er nog het Rembrandtplein met gezellige cafés en uitgaansgelegenheden. In het Vondelpark kun je wandelen en relaxen, waarna je weer helemaal bent opgeladen om de Dam te bezoeken met het Madame Tussaud museum, de altijd drukke Warmoesstraat en tot slot een biertje te drinken in één van de gezellige cafés op de Wallen. Tijd over? Neem dan een gratis pontje over het IJ en bezoek het Eye Filmmuseum of loungebar Pllek aan de overkant van het water. Muziek & cultuur vind je bij Paradiso of in de Melkweg.

Toerist in eigen land: Het Centraal station van Amsterdam.
Amsterdam centraal station 002

2. De Waddeneilanden

De Waddeneilanden stelen absoluut de show als het gaat om mooie natuur in ons land. Alle 5 hebben ze een ander karakter. Heb je genoeg tijd? Ga dan eilandhoppen en beleef ze allemaal! Ontdek de Sluftervallei op Texel, beklim de Vuurboetsduin op Vlieland, ga blokarten op Terschelling, waai uit op het strand van Ameland en wandel over de eindloze oostpunt van Schiermonnikoog. Ga wadlopen, schelpen zoeken, vliegeren en bouw een zandkasteel. Op de Waddeneilanden kom je ogen en oren tekort!

vuurtoren-eierland-texel-pixabay-2184366_1920

3. De stad Groningen

Groningen staat op nummer 1 als leukste studentenstad van Nederland en als je er als toerist in eigen land een bezoekje aan brengt, dan kom je er al snel achter waarom dat zo is. In Groningen vind je een gezellige sfeer op straat en er zijn overal terrasjes en activiteiten te doen. Lees wat er nog meer te doen is in het uitgebreide artikel over Groningen en je komt er snel genoeg achter waarom niets boven Groningen gaat!

Groningen van boven 001

4. Nationaal Park Lauwersmeer

Het Lauwersmeergebied staat bekend als één van de twee donkerste plekken in Nederland (de andere is de Boschplaat op Terschelling). Hier kun je vanaf de observatietoren ’s nachts miljarden sterren bewonderen en je verbazen over de eindeloosheid van de Melkweg en het heelal. Overdag kun je er schitterende wandel- en vaartochten maken. Hier kun je zeehonden kijken en hier vliegt ook de enorme zeearend rond.

Toerist in eigen land: Nationaal-Park-Lauwersmeer

5. Varen in Friesland

Doordat er jarenlang veen is afgegraven, is in Friesland een groot waternetwerk ontstaan en het natuurgebied de Alde Feanen is daar een goed voorbeeld van. Hier kun je varen over meren, tussen prachtige rietkragen en door moerasgebieden. Een uniek natuurgebied dat erom vraagt om ontdekt te worden. Bootjes kun je huren in Grou en Eernewoude.

Varen-in-Friesland

6. Fietsen op de Drentse heide

Het Drents Plateau bestaat voornamelijk uit keileem, dat afgezet is in de laatste ijstijd. In de bossen en heidevelden op dat plateau kun je eindeloos wandelen en fietsen over het Dwingelderveld. Er zijn schaapskuddes die ervoor zorgen dat de heide kan blijven bestaan. Je vindt er vennetjes waar je in kunt zwemmen, oude typisch Drentse dorpjes zoals Dwingeloo en er is een sterrenwacht waar je je ’s avonds kunt vergapen aan de heldere sterrenhemel.

Toerist in eigen land: het Drents heideschaap in Drenthe.

7. Kastelen in Hof van Twente

In Hof van Twente zijn veel kastelen te vinden en zes ervan liggen aan de 6 Kastelenroute. Een afwisselende tocht met grote en kleine kastelen en een schitterende watermolen. Op het landgoed van kasteel Twickel kun je eindeloos wandelen.

Toerist in eigen land: Hof van Twente

8. Heide op de Veluwe

Vanaf half augustus tot half september staan de heidevelden in bloei. In Nationaal Park de Hoge Veluwe en op de Posbank en de Veluwezoom kun je deze oogverblindende kleurenpracht aanschouwen.

e-Veluwe
Hoge-Veluwe-edelherten-186
Herten op de Hoge Veluwe.
Toerist in eigen land: Veluwe
Zwijntjes op de Hoge Veluwe.

9. Rust en ruimte in de Achterhoek

Wie rust, ruimte en ontspanning zoekt, is in de Achterhoek aan het juiste adres. Alles gaat hier gewoon nét even langzamer. Hier vind je een prachtig coulissenlandschap met historische boerderijen en kalme beekjes. De perfecte plek voor lange wandelingen en fietstochten in de Achterhoek. Bezoek ook de oude steengroeve in Winterswijk en wat dacht je van een bezoekje aan het klimbos in Ruurlo?
Kijk voor leuke overnachtingen op de pagina: Overnachten in de Achterhoek.

Toerist in eigen land: De Achterhoek

10. Toerist in eigen land: De Loosdrechtse plassen

Nog een prachtige plek om er met een bootje opuit te trekken, zijn de Loosdrechtse Plassen. De Loosdrechtse Plassen is een natuurgebied tussen Utrecht en Amsterdam en bestaat uit vijf grote plassen. Het gebied is ontstaan door turfwinning. Hier kun je met een motorboot, fluisterboot, kano of SUP terecht voor een heerlijke dag op het water!

Toerist in eigen land: Loosdrechtse-plassen

Rondreizen per fiets of camper

In Nederland kun je met de fiets vaak op de mooiste plekjes komen. Je kunt inspiratie opdoen op de pagina met fietsroutes in Nederland en ontdek ook onze indrukwekkende camper route door Nederland!

Ken jij nog meer plekjes die thuishoren op deze lijst en waar je ook lekker de toerist in eigen land kunt uithangen? Laat het me weten in de comments hieronder en wie weet voeg ik ze toe!

The following two tabs change content below.

Mirre

Mirre is journalist, videoproducent en drone piloot. Al fietsend door Nederland verzamelt ze verhalen en beeldmateriaal van toeristische activiteiten en bezienswaardigheden. Volg de Nederlandse Toerist ook op social media! Voor professionele videoproducties kun je terecht op Mirre's bedrijfswebsite SunshineFilms.nl.

Laatste berichten van Mirre (toon alles)

Laat een reactie achter