Een lange stoet fietsers verlaat het Van der Valk hotel in Duiven. We zijn er ontvangen met een kop koffie en een routebeschrijving en hebben heel even de laatste bui voor vandaag afgewacht. Verder blijft het droog en wordt het zelfs bloedheet vanmiddag! Gelukkig maar, want we fietsen vandaag de Tour Culinair de Liemers.

Tour Culinair de Liemers
We fietsen vandaag ongeveer 50 kilometer en tussendoor zijn er 5 culinaire stops, met als afsluiter een diner op ons startpunt. Na een kort tochtje door weilanden en over dijkjes dient de eerste stop zich al aan: Naast de Nederrijn staat een tent waarin we Liemerse appels en peren, Liemerse kaas op een broodje en Liemerse drankjes aangeboden krijgen.

Dit was nog niks, want Culinaire stop 2 is een íets grotere uitdaging: In Lathum, vlakbij Rheden, staan hartige taartjes met meelwormen klaar. De meesten trekken een vies gezicht en bedanken vriendelijk. Een enkeling durft het aan en roept vervolgens verrast: “Het is best lekker!”

Dag 61_011 Dag 61_026

We vertrekken weer en ik heb een tactiek: Ik fiets gewoon achter een groepje aan dat de weg weet. Meestal is dat de voorste van de groep en fietst de rest er relaxed achteraan. Ik heb een groepje gevonden en ik heb er 100% vertrouwen in dat we goed zullen rijden. Wat een heerlijk gevoel. Normaal moet ik altijd op routepaaltjes letten en vandaag eens een dagje niet, alsof ik vrij ben!

We fietsen bijna helemaal om het meer heen en komen dan terecht op een doodlopende weg. De mannen vooraan besluiten wat wij al vermoeden. Dat we misschien wel een héél klein beetje verkeerd gereden zijn en sterker nog: Bij de culinaire stop hebben we al gelijk de verkeerde afslag genomen. Oei…

De helft van de groep fietst terug en de anderen nemen het veerpontje. Ook leuk!

We komen door Doesburg, we schuiven aan bij een wijnboerderij en ook nog bij een buffelboerderij. Iedere keer fiets ik weer met andere mensen mee en (mede dankzij de wijn) wordt het steeds gezelliger. Het verbroedert ook wel, zo’n fietstocht en het leuke is dat je zo nu en dan dezelfde mensen tegenkomt.

Dag 61_042 Dag 61_090

Bij de buffelboerderij krijgen we stukjes kaas en buffelmozzarella. Een man (de boer?) roept vrolijk dat we niet in de rij hoeven te staan, maar dat we “ook naar achteren kunnen lopen, want daar is Knuffel een buffel!” Niet dat we ze echt kunnen knuffelen, maar wel aaien 🙂 En de kleintjes zijn super schattig.

Tot slot dineren we bij het hotel in Duiven. Daar kunnen we, onder het genot van een maaltijd en live muziek, nog even napraten over die ene keer dat we verkeerd fietsten..

Meelwormen! Durf jij ze te eten?

The following two tabs change content below.

Mirre

Mirre is videoproducent en drone-piloot en ze heeft een brede interesse in alles wat er te doen is op toeristisch vlak in Nederland. Hier verzamelt ze verhalen over kastelen, interactieve musea, natuurgebieden, buitensport en stedentrips in Nederland. Voor professionele videoproducties kun je terecht op haar bedrijfswebsite SunshineFilms.nl.

Laatste berichten van Mirre (toon alles)

17 Comments

  1. ze zeggen dat meelwormen in bepaalde koeken zijn verwerkt die ik altijd graag at maar sinds ik het weet hoef ik ze niet meer het zal wel tussen mijn oren zitten het idee

    • roze koeken volgens mij . er is voor een paar jaar terug een stuk hier over op tv Gelderland geweest jammer dat ik hier niet eerder opgekomen was toen je in de buurt was dan had je misschien wel kunnen kijken naar een kwekerij waar deze insecten worden gekweekt voor grondstoffen

  2. Ik heb in Zuid Afrika een gebakken rups voorgezet gekregen. Het smaakte wat zoutig. Ik heb vriendelijk bedankt voor de 2e. ☺️

  3. ik weet wel dat je garnalen kan eten maar meelwormen vind ik maar een raar idee.ik denk bij meelwormen voor aan de hengel om de visjes te lokken

Write A Comment