Tour Culinair de Liemers is een prachtige fietsroute van zo’n 50 kilometer waarmee je kunt genieten van al het moois en lekkers dat de Liemers te bieden heeft. Maak kennis met prachtige plekjes in deze omgeving en maak een uitstapje richting Duitsland.

De fietsroute

De exacte route vind je op https://www.route.nl/fietsroute/345400/tour-culinair-de-liemers. Om deze fietsroute te promoten, werd in de zomer van 2015 een evenement georganiseerd waar ik verslag van deed.

Start bij hotel Duiven

Een lange stoet fietsers verlaat het Van der Valk hotel in Duiven. We zijn er ontvangen met een kop koffie en een routebeschrijving en hebben heel even de laatste bui voor vandaag afgewacht. Verder blijft het droog en wordt het zelfs bloedheet vanmiddag! Gelukkig maar, want we fietsen vandaag de Tour Culinair de Liemers.

Start fietsroute van Tour Culinair de Liemers

Culinaire stops onderweg

We fietsen vandaag ongeveer 50 kilometer en tussendoor zijn er 5 culinaire stops, met als afsluiter een diner op ons startpunt. Na een kort tochtje door weilanden en over dijkjes dient de eerste stop zich al aan: Naast de Nederrijn staat een tent waarin we Liemerse appels en peren, Liemerse kaas op een broodje en Liemerse drankjes aangeboden krijgen.

Tour Culinair de Liemers

Dit was nog niks, want Culinaire stop 2 is een íets grotere uitdaging: In Lathum, vlakbij Rheden, staan hartige taartjes met meelwormen klaar. De meesten trekken een vies gezicht en bedanken vriendelijk. Een enkeling durft het aan en roept vervolgens verrast: “Het is best lekker!”

Meelwormen, Dag 61_042

Wie weet de weg?

We vertrekken weer en ik heb een tactiek: Ik fiets gewoon achter een groepje aan dat de weg weet. Meestal is dat de voorste van de groep en fietst de rest er relaxed achteraan. Ik heb een groepje gevonden en ik heb er 100% vertrouwen in dat we goed zullen rijden. Wat een heerlijk gevoel. Normaal moet ik tijdens mijn 5000km door de Gelderse Streken altijd op fietsknooppunten letten en vandaag eens een dagje niet, alsof ik een dagje vrij ben!

We fietsen bijna helemaal om het meer heen en komen dan terecht op een doodlopende weg. De mannen vooraan besluiten wat wij al vermoedden. Dat we misschien wel een héél klein beetje verkeerd gereden zijn en sterker nog: Bij de culinaire stop hebben we al gelijk de verkeerde afslag genomen. Oei…

De helft van de groep fietst terug en de anderen nemen het veerpontje. Ook leuk!

Stadjes en boerderijen

We komen door Doesburg, we schuiven aan bij een wijnboerderij en ook nog bij een buffelboerderij. Iedere keer fiets ik weer met andere mensen mee en (mede dankzij de wijn) wordt het steeds gezelliger. Het verbroedert ook wel, zo’n fietstocht en het leuke is dat je zo nu en dan dezelfde mensen tegenkomt.

Buffelboerderij

Bij de buffelboerderij krijgen we stukjes kaas en buffelmozzarella. Een man (de boer?) roept vrolijk dat we niet in de rij hoeven te staan, maar dat we “ook naar achteren kunnen lopen, want daar is Knuffel een buffel!” Niet dat we ze echt kunnen knuffelen, maar wel aaien 🙂 En de kleintjes zijn super schattig.

Buffelboerderij, Dag 61_090

Tot slot dineren we bij het hotel in Duiven. Daar kunnen we, onder het genot van een maaltijd en live muziek, nog even napraten over die ene keer dat we verkeerd fietsten..

Tour Culinair de Liemers, Dag 61_026

Wil je deze route fietsen?

Je vindt hem op de website van VisiArnhemNijmegen en een printbare versie en gpx op Route.nl.

Paklijst / meenemen

Zie de paklijst fietsen (voor een dagtocht) of de paklijst fietsvakantie (voor meerdere dagen).

Verder fietsen

Bekijk ook andere routes op de overzichtspagina met fietsroutes.

Volg de Nederlandse Toerist op social media

Volg de Nederlandse Toerist ook op Instagram, Facebook en YouTube.

Dit artikel werd geschreven op dag 61 van mijn fietstocht: 5000km fietsen door de Gelderse Streken.

The following two tabs change content below.

Mirre

Mirre is journalist, videoproducent en drone piloot. Al fietsend door Nederland verzamelt ze verhalen en beeldmateriaal van toeristische activiteiten en bezienswaardigheden. Op deze website wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Erop klikken en iets bestellen kost jou niets extra, maar de verkoper deelt een deel van de winst met De Nederlandse Toerist, waardoor deze website kan blijven bestaan.

17 Comments

  1. ze zeggen dat meelwormen in bepaalde koeken zijn verwerkt die ik altijd graag at maar sinds ik het weet hoef ik ze niet meer het zal wel tussen mijn oren zitten het idee

    • roze koeken volgens mij . er is voor een paar jaar terug een stuk hier over op tv Gelderland geweest jammer dat ik hier niet eerder opgekomen was toen je in de buurt was dan had je misschien wel kunnen kijken naar een kwekerij waar deze insecten worden gekweekt voor grondstoffen

  2. Ik heb in Zuid Afrika een gebakken rups voorgezet gekregen. Het smaakte wat zoutig. Ik heb vriendelijk bedankt voor de 2e. ☺️

  3. ik weet wel dat je garnalen kan eten maar meelwormen vind ik maar een raar idee.ik denk bij meelwormen voor aan de hengel om de visjes te lokken

Write A Comment