De tuinen van Appeltern. Ik heb er al veel verhalen over gehoord en het spreekt absoluut tot de verbeelding. Hier vind je talloze voorbeeldtuinen die ter inspiratie dienen voor mensen die van hun tuin ècht een prettig plekje willen maken.

De tuinen van Appeltern

De tuinen van Appeltern, dag 15_048 De tuinen van Appeltern, dag 15_097

Hovenier Ben van Ooijen bedacht dat het leuk zou zijn om een paar inspiratietuinen aan te leggen. De 3 tuinen waren het begin van iets groots: Nu zijn er ruim 200 stuks op een grondgebied van 22 hectare! Hier kun je de hele dag wel rondstruinen tussen de gele, paarse en rode bloemen, het vele groen, muurtjes en vijvers.

Er zijn in totaal 100 exposanten die de tuinen van Appeltern steeds weer veranderen en vernieuwen. Om die reden – en door de veranderende jaargetijden – kun je hier elk seizoen weer je hart ophalen.

De tuinen van Appeltern, dag 15_095 De tuinen van Appeltern, dag 15_105

Afwisseling in je tuin

Ik word rondgeleid door Corrien Jansen, al 17 jaar werkzaam in De Tuinen: “Je moet eigenlijk een soort balans vinden,” zegt Corrien “Afwisselend blad en bloem – puntig en rond blad – kleuren combineren.” En zo zijn er ook een paar voorbeeldtuinen die laten zien hoe het níet moet, zoals op de linker foto:

De tuinen van Appeltern, dag 15_166 De tuinen van Appeltern, dag 15_164

Wat een verschil, hè? Je ziet nu dat de verhouding tussen groen en verharding, een hoogteverschil en meer privacy de tuin veel gemoedelijker maken. Raken jullie al geïnspireerd? 🙂

Festivaltuinen

Een deel van de 22 hectare wordt gebruikt voor Festivaltuinen. Die zijn ingericht rondom een bepaald thema en nu is dat Van Gogh (vanwege het VanGogh-jaar). In sommige tuinen kun je heel goed een werk van de beroemde schilder herkennen, zoals bijvoorbeeld deze:

De tuinen van Appeltern, dag 15_136 De tuinen van Appeltern, dag 15_137

Audiotour

Met de “Fluistertour”, een audiotour, kun je het bordje scannen en krijg je bij de tuin een mooi verhaal te horen. Zo kun je op je gemak meer te weten komen over de tuinen die jou interesseren.

Tuinadvies

Sommige bezoekers vinden het gewoon lekker om hier de hele dag rond te kijken, te voelen en te ruiken. Anderen zijn echt op zoek naar inspiratie. “Als je er zelf niet goed uitkomt, dan kun je ook advies krijgen. Iedere zaterdag en zondag is hier een tuinarchitect aanwezig die op afspraak tuinadvies geeft.” aldus Corrien.

De tuinen van Appeltern, dag 15_129 De tuinen van Appeltern, dag 15_139

Er worden ook weekenden georganiseerd rondom een bepaald thema. Zo is er bijvoorbeeld muziek, leer je meer over het ontwerpen van tuinen of is er een spiritueel weekend. Ook werd hier laatst de Fleurig-beurs georganiseerd.

Ik heb nog maar een deel van alle tuinen van Appeltern kunnen bewonderen en kan hier nog wel uren ronddwalen. “Zelfs na 17 jaar word ik er nog blij van om hier rond te lopen. Het is erg mooi en iedere keer weer anders.” verzucht Corrien.

Dit artikel werd geschreven op dag 15 van mijn fietstocht: 5000km fietsen door de Gelderse Streken.

Beoordeel deze activiteit:
[Totaal: 0 Gemiddeld: 0]
The following two tabs change content below.

Mirre

Mirre is journalist, videoproducent en drone piloot. Al fietsend door Nederland verzamelt ze verhalen en beeldmateriaal van toeristische activiteiten en bezienswaardigheden. Volg jij ons al op social media?

Laatste berichten van Mirre (toon alles)

12 Reacties

  1. Ben er nog nooit geweest, lijkt me wel heel mooi. en als ik mijn tuin zou kunnen veranderen, zou ik alleen wit, zacht roze en grijstinten willen en een stukje gras. Wel moeilijk, want ik vind zooo veeel planten mooi, eigenlijk bestaan er voor mij geen onkruid en lelijke planten.

Reageren