De Linge is één van de mooiste plekjes in Gelderland. Het is een lieflijk riviertje waarvan je niet zou verwachten dat het met 108 kilometer één van de langste geheel Nederlandse rivieren is. Op de dijken langs de rivier zijn de huizen omringd door stokrozen. Vandaag maken we een prachtige boottocht over de Linge.

Varen met de Zeehond

De boot pruttelt zachtjes voort over de kalme Linge. Er zijn in de verste verte geen andere schepen te bekennen, dus we hebben het rijk voor ons alleen. “Ik voel me rijker dan Linda de Mol” verzucht Jet terwijl ze de boot door het water manouvreert. Ze woont hier pas twee maanden en geniet iedere dag volop van de mooie rivier en de landerijen eromheen. We speuren de waterkant af naar de blauwe flits; de ijsvogel. Ze heeft er al meerdere keren één gezien en wie weet hebben we vandaag geluk.

We zijn vanochtend vertrokken uit Deil. Kleine gele (bad)eendjes zwemmen voorbij, achter hun moeder aan. Ik zie een veerpont die me bekend voorkomt van een eerdere fietstocht. “Dat is het pontje van Mariënwaerdt” zegt Jet en ineens vallen de puzzelstukjes van drie fietsdagen in elkaar. Alledrie de dagen heb ik een hoekje van dit mooie landgoed meegepakt, maar nu pas leg ik het verband. Steeds weer realiseer ik me hoeveel invloed de route, het weer en het gezelschap hebben op de fietservaring die je hebt. Gelukkig maar, want dat maakt het iedere keer anders.

Dag 55_108

De zon maakt plaats voor een plensbui. Jet werpt een blik op haar mobiel “Die duurt maar even.” zegt ze en ze krijgt gelijk, want zodra de wolk voorbij is piept de zon er weer tussendoor. Het zorgt voor een schitterend kleurenpalet: Het water blauw, het gras felgroen en daarboven de gele glans van het koren. De grond dampt en de lucht ruikt fris. Mmm. Heerlijk. “Dit is gewoon mijn achtertuin” verzucht Jet nogmaals. Een blauwe flits scheert over het water. We hebben niets meer te wensen.

Wil je ook varen op de Linge?

Deze tocht wordt helaas niet meer aangeboden. De zeehond vaart niet meer met toeristen.

Overnachten: De Os en het Paard

Ik overnacht in de Os en het Paard, een mooi herenhuis aan de Linge. Je kunt hier ook nog eens heerlijk eten. In de lente maak je een schitterende fietstocht langs de Linge, wanneer de kersenbloesems in bloei staan.

Dit artikel werd geschreven op dag 55 van mijn fietstocht: 5000km fietsen door de Gelderse Streken.

The following two tabs change content below.

Mirre

Mirre is journalist, videoproducent en drone piloot. Al fietsend door Nederland verzamelt ze verhalen en beeldmateriaal van toeristische activiteiten en bezienswaardigheden. Volg jij ons al op social media?

Laatste berichten van Mirre (toon alles)

25 Reacties

Reageren