Naarden vesting maakt onderdeel uit van de Hollandse Waterlinie. De vesting moest de inwoners beschermen tegen onder andere de Spanjaarden. Vandaag de dag is het een gezellig oud stadje met mooie grachten en gezellige cafés.

Fietstocht naar Naarden

We fietsen door de Hilversumse bossen en weilanden en komen af en toe een heideveld tegen. De zon en de bomen zorgen voor een mooi lichtspel en we worden getrakteerd op weidse vergezichten. We hadden geen betere dag kunnen uitkiezen voor deze fietstocht.
De rit eindigt in Naarden en deze stad is een complete verrassing. Van buiten is het een indrukwekkende vesting en binnenin staan mooie oude gebouwen en is het gezellig op de terrasjes. Alles bij elkaar is het een heel knus stadje.

Een heftige geschiedenis

Dat is weleens anders geweest: In de tachtigjarige oorlog, toen de katholieken tegen de protestanten vochten, hebben de Spanjaarden de complete bevolking van de stad uitgemoord. Slechts een handjevol wist te ontkomen. Nadat de Spanjaarden verdreven waren, werd de stad herbouwd zodat het onderdeel kon uitmaken van de Hollandse Waterlinie. Het heeft nu dus de stadsmuren, grachten en vorm die kenmerkend zijn voor een vestingstad.

Het vestingmuseum

In het vestingmuseum kun je over de stadsmuren lopen en de oude gangen en kanonnen bekijken die gebruikt zijn om Naarden te verdedigen. Wij hadden geluk, want net toen we binnenkwamen werd één van de kanonnen afgevuurd!

In het museum is veel informatie over de Hollandse Waterlinie en er zijn diverse spelletjes voor kinderen.

Jan des Bouvrie

Naarden is ook de thuisbasis van Jan des Bouvrie, Nederlands bekendste interieurarchitect. Zijn werk kun je nu bekijken in het vroegere Arsenaal.

EWR-banner
The following two tabs change content below.

Mirre

Mirre is journalist, videoproducent en drone piloot. Al fietsend door Nederland verzamelt ze verhalen en beeldmateriaal van toeristische activiteiten en bezienswaardigheden. Volg jij ons al op social media?

Reageren