Al 58 dagen lang fiets ik door Gelderland. Alle vier de Gelderse Streken zijn heel verschillend en hebben elk hun eigen charme. Voor ieder wat wils, maar wat vind je precies waar?

Kastelen

De meeste kastelen vind je in de Achterhoek. Je kunt er zelfs een 8-kastelen fietsroute volgen van 32 kilometer, zó dicht liggen ze soms bij elkaar… Er waren in Gelderland wel 390 middeleeuwse kastelen en adellijke huizen waarvan er zo’n 170 bewaard zijn gebleven. Ook in de Betuwe kom je veel kastelen en forten tegen, zoals bijvoorbeeld Slot Loevestein en Fort Vuren.

Kasteel-Staverden-004c-copy

Mooie fietspaden op onverwachte plekken

Deze kom je tegen in de Achterhoek. Soms steek je een paadje in dat nauwelijks te zien is vanaf de grote weg. Je fietst er langs weilanden en door bossen. Ineens besef je hoeveel ruimte er in Nederland is, want dit stukje land heb je helemaal voor jezelf. Dit gebied is er voor de avontuurlijke fietser of wandelaar die er bij voorkeur van houdt om ‘s avonds in een tentje of caravan te bivakkeren.

Fietsroute Lunteren 49 Mosselse veld

Gezellige steden

Hiervoor moet je in de regio Arnhem-Nijmegen zijn.

Nijmegen is natuurlijk bekend vanwege de Nijmeegse Vierdaagse, maar ook buiten de Vierdaagse om is er genoeg te beleven. Je kunt er shoppen of genieten bij één van de foodtrucks in Nijmegen aan de Waal. Op het eiland Lent wordt hard gewerkt aan een nieuw recreatiegebied.

Nijmegen-brug-82_011

In de mooie stad Arnhem prijken de straattekeningen met Van Gogh erop jaarlijks op het Velperplein en als je even de stad uit wilt, dan waai je lekker uit op de dijkjes bij de Nederrijn.

Oorlogsverleden

Wil je meer weten over het oorlogsverleden van Nederland? In de buurt van Arnhem en Nijmegen is veel gevochten zoals bij de Nederrijn, maar ook oostelijker bij Fort Pannerden en Kasteel Doornenburg. Alles over de Slag om Arnhem kom je te weten in het Airborne museum in Oosterbeek.

Uitwaaien op de dijk

Dat doe je natuurlijk in de Betuwe. Op het ene moment fiets je langs de Nederrijn, dan weer langs de Waal en als je even doortrapt dan rol je zomaar langs de Maas. Elke rivier is weer heel anders. Je komt helemaal tot rust als de wind door je haren waait tijdens het fietsen op de dijk. Of wil je misschien een dagje struinen langs de Waal?

Wilde natuur

Voor groot wild ga je naar de Veluwe. Eindeloos kun je hier fietsen over de goed aangelegde fietspaden. Langzaamaan kleurt de heide steeds feller paars. Ik kan niet wachten tot ik weer op de Veluwe ben… Daar wonen vriendelijke mensen die veel van het buitenleven houden, maar er woont ook groot wild zoals edelherten en wilde zwijnen. Het is altijd weer een verrassing wat je er tegenkomt.

e-Veluwe

Wat vind jij de mooiste plek van Gelderland?

Dit artikel werd geschreven op dag 58 van mijn fietstocht: 5000km fietsen door de Gelderse Streken. Lees verder over uitjes in Gelderland als je wilt weten wat er nog meer te doen is in Gelderland.

The following two tabs change content below.

Mirre

Mirre is journalist, videoproducent en drone piloot. Al fietsend door Nederland verzamelt ze verhalen en beeldmateriaal van toeristische activiteiten en bezienswaardigheden. Volg jij ons al op social media?

Laatste berichten van Mirre (toon alles)

37 Reacties

  1. Veluwe. Heerlijk de bossen en de hei. Daar voel ik me thuis en is ook gelijk hetgeen wat ik vanuit het noorden mis.
    De laatste tijd voel ik mij hier zo gejaagd. En ben dan blij met de veluwe.

  2. Die keus zou ik niet kunnen maken, want Gelderland is een samenbundeling van natuur in vele vormen. De bossen trekken mij het meest, maar ook ons schitterende heidegebied in augustus is niet te versmaden. Nee, ik weet het echt niet!

  3. Woon in Rotterdam maar sta op de camping in De Valk. Lopen elke week wel een of meer routes van het Veluwe Zwerfpad. Wat is de Veluwe prachtig en we zien heel regelmatig wild. Dan is onze dag helemaal goed!

  4. Ik ben gesteld op alle delen van Gelderland. Alles heeft zijn charme en schoonheid. Maar in Apeldoorn ik woon en mijn leven heb- zo tussen bos, heuvels en heide van de Veluwe ten westen en de weilanden, koeien, weidse luchten en de rivier van de IJsselvallei ten oosten, dat is wel mijn plek.

  5. Het gebied rond de Goudsberg Lunteren met het Wekeromse zand is meer dan 1000 hectare bos, heide en stuifzand en de heide staat nu prachtig in bloei en het spotten van wild is ongeevenaard!

Reageren