Villa Mondriaan is de vroegere woning van Piet Mondriaan in Winterswijk. Hij is bekend geworden vanwege zijn abstracte kunst met veel lijnen en vlakken, maar op jongere leeftijd maakte hij meer realistische kunst.

Dag 25_020
Dag 25_034
Dag 25_023

Hij woonde vanaf zijn 8e tot zijn 20e levensjaar (vanaf 1880) in dit Winterswijkse huis. Naast dat huis stond vroeger een school. Daar heeft heel lang dit halfronde schilderij boven de ingang gehangen:

Dag 25_015b

Jarenlang wist niemand meer dat het schilderij van Piet Mondriaan was. Sterker nog, een huisschilder heeft er een keer een ladder tegenaan gezet en er een kwast overheen gehaald om hem op te knappen. Oeps…

Dag 25_026
Dag 25_035

Dit is één van de vele schilderijen die hij vanuit het huis heeft gemaakt. Je ziet: De kerktoren en de appelboom staan er nog steeds!

Frits of Piet Mondriaan?

Frits Mondriaan, de oom van Piet, was vroeger veel beroemder dan Piet. Wat in die tijd veel gebeurde was dat een beroemder iemand zijn naam onder het schilderij zette, waardoor het meer geld opleverde. Zo zie je bij sommige schilderijen de naam “Frits” onder het schilderij staan, terwijl het toch echt een “Piet Mondriaan” schilderij is. En soms kun je nog zien dat de ene naam is weggepoetst en vervangen door de andere:

Dag 25_028

Het Mondriaan-huis

Het huis raakte in verval en de gemeente wilde het eigenlijk afbreken. Natuurlijk waren sommige mensen daar helemaal niet vóór, dus werd onder andere dit protest-schilderij gemaakt:

Dag 25_027

Je ziet Piet Mondriaan achter het raam staan en op de grond liggen zijn schilderijen. Gelukkig werd het huis in 1980 alsnog verkocht, opgeknapt en heeft het een nieuwe bestemming gekregen. Uiteindelijk heeft Wim van Krimpen (van o.a. het Gemeentemuseum in Den Haag en de Kunsthal in Rotterdam) er een Mondriaan-museum van gemaakt.

De vlucht van Piet Mondriaan naar Amerika

Tijdens de 2e Wereldoorlog woonde Piet Mondriaan in Parijs. Als kunststad was dat natuurlijk de place to be voor schilders zoals hij. Daar veranderde hij zijn stijl. In plaats van realisme begon hij steeds meer abstracte kunst te maken. Het probleem was echter dat ene Mr. Hitler abstracte kunst helemaal niet zag zitten. Sterker nog, onder de noemer “Entartete kunst” moest alle abstracte kunst op de brandstapel en de schilders ervan in het gevang.

Het werd Piet een beetje te heet onder de voeten, dus hij pakte zijn schilderijen op en vertrok naar New York. Daar heeft hij nog een aantal jaren in alle rust met lijnen en vlakken kunnen werken.

Dag 25_033

Wil je Villa Mondriaan bezoeken?

Wil je het huis de schilderijen uit het begin van Piet Mondriaan’s schildercarrière bewonderen? Breng dan een bezoek aan Villa Mondriaan in Winterswijk!

De fietstocht van vandaag

Ik fiets 5000km door de Gelderse Streken en wat een storm was er vandaag! Ik werd meerdere keren bijna van de weg geblazen en toen de takken naar beneden vielen vond ik het wel genoeg geweest en heb ik onderdak gezocht bij twee vriendelijke Gelderlanders. Ze gaven me een kop thee en ze vertelden me dat vandaag code rood was voorspeld. Dat had niemand mij verteld!! Anders was ik niet eens op de fiets gestapt. De vriendelijke mensen vertelden me ook nog een mooi verhaal:

“Ik heb dit één keer eerder meegemaakt”, zegt de man van in de 80. “Dat was in augustus 1966. Toen raasde er een windhoos over Eibergen. Ik zag hem in de verte al aankomen en hij kwam recht over ons huis heen. De schoorsteen kwam 60 centimeter naast mij terecht!! De volgende dag zat er geen dakpan meer op ons huis.”

Het kàn dus nóg erger…

Dit artikel werd geschreven op dag 25 van mijn fietstocht: 5000km fietsen door de Gelderse Streken.

Beoordeel deze activiteit:
[Totaal: 0 Gemiddeld: 0]
The following two tabs change content below.

Mirre

Mirre is journalist, videoproducent en drone piloot. Al fietsend door Nederland verzamelt ze verhalen en beeldmateriaal van toeristische activiteiten en bezienswaardigheden. Volg jij ons al op social media?

Laatste berichten van Mirre (toon alles)

5 Reacties

  1. Die Frits is de oom van de bekende Piet Mondriaan, die als kind t nodige geleerd heeft van zijn oom Frits.
    Bij ons in Amersfoort is het Mondriaanhuis, dat is het geboortehuis van Piet Mondriaan en nu ingericht als museum. Kom eens kijken!!!

  2. In Winterswijk is Gerrit Komrij geboren. De nw scholengemeenschap is naar hem vernoemd. Hij heeft het zelf niet meer kunnen openen. Net daarvoor overleed hij. Hij is geboren aan de “lappenbrink” een wijk in Winterswijk waar nog veel in de oorspronkelijke stijl te vinden is. De moeite waard om er een bezoek aaan te brengen. 🙂

Reageren