Op het prachtige Waddeneiland Vlieland is ook in de winter genoeg te doen. In de winter is het veel rustiger op het eiland en dan kun je pas écht genieten van de ruige natuur. Dit zijn mijn tips voor een winterse vakantie op Vlieland.

1. Zonsopkomst vanaf de boot

De vakantie naar Vlieland begint al op de boot. Als je mazzel hebt, dan ligt er ijs in de Waddenzee en hoor je de boot door het ijs heen kraken. Zodra de zon opkomt in het oosten, zie je in het noorden de vuurtorens van de Waddeneilanden glimmen. Een spectaculair gezicht!

Winter-op-Vlieland-S58b

Wil je je alvast inlezen over het eiland? Dit zijn een paar boeiende boeken over Vlieland:

2. Lekkere broodjes halen bij de bakker

Kom je van de boot, dan loop je vrijwel gelijk de winkelstraat in. Halverwege de hoofdstraat vind je bij bakkerij Westers de allerheerlijkste dingen: Van croissantjes tot koek en gebak. Behalve een ontbijt met croissants en Fries suikerbrood kiezen wij altijd voor de overheerlijke cranberrykoeken om mee te nemen tijdens een lange (strand)wandeling.

Winter-op-Vlieland-S22e

3. Mooie wandelingen maken

Fijn dat je zo vroeg bent gekomen, want je kunt op Vlieland zóveel mooie winterwandelingen maken dat je er maar beter meteen op uit kunt trekken! Hier op het eiland kun je heerlijk dwalen, maar niet verdwalen omdat je altijd wel weer bij de Wadden- of Noordzee uitkomt. Trek goede schoenen aan en kies het mooiste pad. Wie weet wat je onderweg allemaal tegenkomt!

Winter-op-Vlieland-S15b

Om mezelf te wapenen tegen de winterse kou, heb ik gekozen voor de warmste jas die er maar te vinden is: De Vega Parka. Deze is volledig diervriendelijk gemaakt en te koop bij Plutosport. Ik heb mijn skibroek aan en mijn waterdichte en superwarme Sorel schoenen, die te koop zijn bij Bever, Bol.com en bij Bergfreunde.

4. Van een duin af sleeën

Overal op Vlieland kun je in de winter van de duinen af sleeën, maar de steilste is wel het Vuurboetsduin waar de vuurtoren op staat. Neem een slee of een vuilniszak mee. De eerste keer ga je misschien nog niet zo hard, maar zodra de sneeuw een beetje is aangedrukt, sjees je in volle vaart de berg af.

Winter-op-Vlieland-S54b

5. Een strandwandeling maken

Een strandwandeling is in de winter heel anders dan tijdens de zomer op Vlieland. Het is veel rustiger op het strand en de wind is koud, maar als je jezelf goed inpakt dan is het een genot om hier te wandelen. Loop bijvoorbeeld door de duinen naar het Posthuys en over het strand weer terug, of wandel een rondje om de oostpunt. Vriest het? Dan ligt er soms bevroren schuim op het strand. Een heel bijzonder gezicht!

Winter-op-Vlieland-34
Winter-op-Vlieland-27
Winter-op-Vlieland-S46b

6. Zeehonden kijken

In de winter krijgen zeehonden hun jongen en kun je ze soms spotten op de oostpunt van het eiland. De volwassen zeehonden gaan de zee in om vis te vangen terwijl de jonge zeehonden in hun witte wintervacht op het strand om voedsel liggen te roepen. Blijf wel op afstand, want zeehonden kunnen ook op het land gevaarlijk snel zijn en bijten wanneer ze zich bedreigd voelen.

Zeehonden-Vlieland

7. Schaatsen op het strand of op de ijsbaan

Als het hard genoeg gevroren heeft, dan wordt de ijsbaan geveegd en kun je heerlijk schaatsen op de vijver middenin het bos! Je vindt de ijsbaan aan de Lange Baan, vlak achter het dorp. Met een beetje mazzel is het zeewater op het strand ook bevroren en kun je op het strand schaatsen! Bij ons vroor het nog niet hard genoeg en bovendien is het water zout, dus heeft het extra tijd nodig. Het was in ieder geval het proberen waard!

Winter-op-Vlieland-S50b
Winter-op-Vlieland-S44b

8. De open haard aansteken

Na een lange dag buiten en rode blosjes op je wangen is het tijd om de open haard aan te steken en lekker te ontspannen met een boekje, spelletje of een goed gesprek. Op de website van Vlieland.net kun je zien welke huisjes op Vlieland een open haard hebben.

9. Taart bakken

Eén van de dingen die er wat mij betreft echt hoort bij een vakantie op Vlieland, is het maken van taarten en toetjes. Als je een huisje op Vlieland huurt, dan heb je nu de tijd en de keuken om helemaal los te gaan op al dat lekkers!

10. Een diner bestellen

Bij Thuisbezorgd Vlieland kun je verschillende gerechten bestellen. Wij vonden vooral de pizza met feta heel erg lekker. Ook vanuit Puur Vlieland bezorgen ze diverse pizza’s.

11. Sterren kijken

De Waddeneilanden zijn de perfecte plek om sterren te kijken, omdat het er ’s nachts super donker is. Bij een onbewolkte hemel zie je de hele Melkweg, vallende sterren en vele bekende sterrenbeelden. Hoeveel ervan kun jij ontdekken?

Boeken over Vlieland

Overnachten op Vlieland

Paklijstje

Naast de gebruikelijke kleding en toiletspullen:

Meer informatie over het eiland vind je bij VVV Vlieland.

Beoordeel deze activiteit:
[Totaal: 1 Gemiddeld: 5]
The following two tabs change content below.

Mirre

Mirre is journalist, videoproducent en drone piloot. Al fietsend door Nederland verzamelt ze verhalen en beeldmateriaal van toeristische activiteiten en bezienswaardigheden. Volg jij ons al op social media?

Laatste berichten van Mirre (toon alles)

1 Comment

Reageren