Nijmegen is een stad met een rijke historie. Samen met eigenaar van de Waalscooter Peter Oversteegen maak ik een ritje op de Waalscooter.

Start vanaf de Waalkade

Vanaf de Waalkade kun je Nijmegen heel mooi zien liggen. Het is druk in de stad, want het eerste Vierdaagsefeest komt er vanavond al aan. Overal worden podia opgebouwd, staan kermisattracties en zijn zoals verwacht de wegen afgesloten. Wat een enorme happening moet dit worden, ik heb er nu al zin in! Maar goed, nu eerst een ritje op de Waalscooter. Leuk, want ik ben hier nog nooit geweest.

Met de Waalscooter over de brug “De Oversteek”

We rijden met de Waalscooter over een brug die “De Oversteek” heet. Een mooie naam voor een brug, maar daar blijkt nog veel méér achter te zitten. We gaan weer een stukje terug in de tijd: “In de Tweede Wereldoorlog probeerden de Amerikanen de Waalbrug in handen te krijgen.” vertelt Peter “Ze wilden alleen wel dat hij heel bleef omdat ze de brug zelf goed konden gebruiken. Om hem niet te beschadigen, gingen ze met veerpontjes naar de overkant. Het is uiteindelijk gelukt om de brug in handen te krijgen, maar er zijn wel 48 mannen omgekomen.” Hij vertelt verder: “Zie je die lampen op de brug? Elke avond gaan ze één voor één aan, om alle 48 soldaten te eren.”

De operatie bleek helaas voor niets; de geallieerden konden niet snel genoeg bij de Rijnbrug in Arnhem komen (hier komt de uitspraak ‘een brug te ver’ vandaan) en de Duitsers waren op dat moment (nog) te sterk.

Natuur rondom Nijmegen

We geven gas en de Waalscooter brengt ons naar de overkant van de rivier. Hier hebben we een spectaculair uitzicht over de stad Nijmegen. Wat een geluk hebben de inwoners van deze stad met zulke mooie natuur eromheen! De zeven heuvelen fietsroute heb ik vanmorgen bedwongen en het was ‘zwetend genieten’. Ik zag er veel fietsers, wandelaars en hardlopers. En dan die rivier voor de deur..! De gemeente is er bezig met een herbestemmingsproject en het eiland in het midden wordt geschikt gemaakt voor recreatie. Een vakantie-eiland naast de stad, wat wil je nog meer? 🙂

De oudste stad van Nederland

Wist je dat Nijmegen de oudste stad van Nederland is? De stad werd gesticht door de Romeinen en had al in het jaar 98 stadsrechten. Hier leer je alles over in Museum Het Valkof in Nijmegen. Die Romeinen hebben bovendien een link met de Nijmeegse Vierdaagse: In de Romeinse tijd streden gladiatoren om leven of dood. De winnaar werd bij zo’n gevecht altijd bedolven onder de gladiolen (bloemen). Zo werd de gladiool een symbool voor kracht en overwinning. Tijdens de laatste dag van de Vierdaagse komen de wandelaars door de “Via Gladiola” zoals de Sint Annastraat dan wordt genoemd. Bij de intocht krijgen de wandelaars van de toeschouwers… Gladiolen!

Terug naar de Waalkade

Na anderhalf uur komen we weer terug bij de Waalscooter verhuur aan de Waalkade in Nijmegen. Wat een leuk ritje was het en een originele manier om je middag door te brengen! Dank aan Peter voor het beschikbaar stellen van de Waalscooter en voor alle informatie onderweg.

Wil je ook op de Waalscooter rijden?

Kijk voor meer informatie op de website van: De Waalscooter.

Lees verder over activiteiten in en rondom Nijmegen

The following two tabs change content below.

Mirre

Mirre is journalist, videoproducent en drone piloot. Al fietsend door Nederland verzamelt ze verhalen en beeldmateriaal van toeristische activiteiten en bezienswaardigheden. Volg jij ons al op social media?

Laatste berichten van Mirre (toon alles)

4 Comments

Write A Comment