Wagyu-koeien krijgen het beste leven dat een boerderijdier zich maar kan wensen. Hij mag bier drinken, naar klassieke muziek luisteren en krijgt dagelijks een massage. Ik nam een kijkje op de Wagyu-boerderij in Delden.

Wagyu-koe masseren in Delden

Wilfried woont samen met zijn vrouw en kinderen op een boerderij in Delden. Hij is opgegroeid met Hollandse koeien, maar houdt tegenwoordig alleen nog maar Wagyu-koeien. Het ras komt uit Japan en Wagyu betekent letterlijk: Japans rund. Er zijn maar twaalf veehouders met Wagyu-koeien in Nederland, want het is nogal intensief om ze te houden. Volgens kenners is het ‘zo zacht dat het smelt in de mond’, maar het is ook het duurste vlees ter wereld.

Klassieke muziek

In de stal klinkt klassieke muziek. Een paar koeien kijken mij aan, maar maken geen aanstalten om weg te lopen. Ze likken elkaar schoon net zoals aapjes elkaar vlooien. Ze eten hooi en drinken bier, want dat is goed voor de spijsvertering. Van de klassieke muziek worden ze rustig en van de dagelijkse massage die ze krijgen ook. “Je haalt zoveel stress weg, dat vind je terug in het vlees.” zegt Wilfried.

Koeien, stieren en kalfjes lopen hier allemaal door elkaar heen. “Deze zijn allemaal familie van elkaar, maar de stiertjes zijn gecastreerd.” zegt Wilfried “Verderop loopt een stier in de wei, daar zetten we de koeien af en toe bij, maar het gaat hier net zoals in de natuur. We spuiten helemaal niks. Ook geen hormonen. Als die koe niet zwanger wil worden, dan komt er ook geen kalf.”

Wagyu-koe masseren

Wilfried gaat met de koeien om zoals een schaapsherder met zijn kudde omgaat. De koeien komen ook onmiddellijk naar hem toe als hij het weiland betreedt. Ze geven kopjes als een spinnende kat, willen aangehaald worden. “Je moet een dier in zijn waarde laten.” vindt Wilfried.

Ik doe Wilfried na en aai een koe, masseer zachtjes haar rug. “Dat vindt ze fijn.” zegt hij. Ik vraag hoe hij dat kan zien en hij antwoordt: “Omdat ze haar kop naar beneden doet.” Het is duidelijk dat hij heel veel van de koeien weet. “We willen niet uitbreiden. We willen ze de juiste aandacht geven. Ik wil gewoon met die koe bezig zijn.” voegt hij toe.

Ik word helemaal rustig van dat Wagyu-koe masseren. Ik hang wat over die koe heen en mompel dat ik hier de rest van de dag blijf staan. Volgens mij vindt koe het prima.

Wil je ook een rondleiding op de Wagyu-boerderij?
Adres: Langestraat 161 in Delden.
Website: http://wagyukoe.nl/

The following two tabs change content below.

Mirre

Mirre is videoproducent en drone-piloot en ze heeft een brede interesse in alles wat er te doen is op toeristisch vlak in Nederland. Hier verzamelt ze verhalen over kastelen, interactieve musea, natuurgebieden, buitensport en stedentrips in Nederland.

Write A Comment

Schrijf je in voor leuke
tips in je mailbox!