Vanwege het glooiende landschap en ‘de hoogste berg van Nederland’, kun je je tijdens het wandelen in Vaals zomaar in het buitenland wanen. Vaals is een mooi startpunt voor diverse wandel- en struintochten in Zuid-Limburg. Je vindt er onder andere de enige berghut van Nederland en het Drielandenpunt.

De exacte wandelroute vind je onderaan dit artikel.

Vaals: Waan je in het buitenland

We verblijven deze week in een huisjespark van Landal Hoog Vaals. We logeren in een 12-persoonshuisje met 6 kamers, drie badkamers, een sauna en een bubbelbad en als bonus: Een terras met uitzicht op het glooiende Limburgse landschap waar talloze mooie wandelroutes door lopen. Wat een luxe!

Ons Landal huisjes in vakantiepark Hoog Vaals bij zonsondergang.

De omgeving van Vaals

Meteen na aankomst in Vaals besluiten we de omgeving te verkennen. We wandelen een rondje door de omgeving van Vaals en wat gelijk opvalt, dat zijn de weggetjes die geen van allen vlak lopen. Heerlijk, die heuvels. We banen ons een weg over smalle paadjes tussen wijnranken door. Van de weilanden komen we in de boerenvelden en van de boerenvelden in het bos… Kunnen we zometeen de weg terug nog wel vinden?

Tip! Ben je ook zo gek op wijn? Bekijk dan het overzicht van wijnroutes in Zuid-Limburg.

Wandelen door het Vijlenerbos

Ik word wakker in een zacht bed en hoor beneden de andere dames van OutdoorBloggers al gezellig aan het ontbijt zitten. Na een warme douche en een ontbijtje maak ik eerst even snel mijn werk af, om vervolgens plannen te maken voor een nieuwe wandeling. Samen met Carolien kies ik voor het Vijlenerbos. We kunnen vanuit het huisje vertrekken, want overal om ons heen is natuur.

Zodra we het prachtige dorpje Holset gepasseerd zijn, lopen we omhoog het Vijlenerbos in en laten we ons betoveren door de zonnestralen die door de bomen door glippen en de vogeltjes die vrolijk fluiten. We staan stil en ik waan me even in het sprookje van Sneeuwwitje.

Wandelen-Vaals-2

De hoogste berghut van Nederland

Verderop in het bos staat de hoogste (en misschien wel de enige) berghut van Nederland: ’t Hijgend Hert. Er hangen sleetjes aan de muur voor als het winter is, maar nu schijnt de zon en zit iedereen heerlijk op het terras aan een vers getapt biertje. In het aangrenzende weiland lopen pauwen en konijntjes rond. Met een ijscoupe en warme pruimensoes met ijs en likeur en genieten we van het zonnetje.

De pauw bij ’t Hijgend Hert spreidt zijn prachtige verenkleed uit, om stralend op de foto te gaan.

Wandelroute vanuit ’t Hijgend Hert

Vanuit het boscafé starten diverse wandelroutes die gemarkeerd zijn met paaltjes. Je kunt er kiezen uit wandelroutes van diverse lengtes, die duidelijk aangegeven zijn.

Wij lopen terug door het bos, langs de grenspaaltjes van België. We zijn hier vlakbij het Drielandenpunt van Nederland, België en Luxemburg, dat we morgen zullen bezoeken. Eénmaal terug bij het huisje zakt de zon langzaam weg achter de horizon.

In de avond krijgen we deze prachtige zonsondergang cadeau, precies vanuit ons huisje te zien!

Het Drielandenpunt in Vaals

Op de laatste dag maken we een wandeling naar het Drielandenpunt, het hoogste punt van Nederland waar ons land grenst aan België en Duitsland. Om daar te komen, wandelen we door het karakteristieke dorp Vaals en vervolgens door weilanden en het bos omhoog naar het Drielandenpunt.

Een karakteristiek huis in Vaals.

Op het Drielandenpunt is een grenspaal, een uitkijktoren, een doolhof en een terras.

Drielandenpunt-Vaals
Drielandenpunt-Vaals-002
Drielandenpunt-Labyrint

Dit is een mooie plek om een prachtig weekend af te sluiten met…. Een flink stuk Limburgse vlaai!

Overnachten in Vaals

Wandelroute vanuit Vaals

Deze route door het Vijlenerbos begint bij Landal Hoog Vaals en is 12 kilometer lang. Boscafé ’t Hijgend Hert staat linksonder het plaatsje Harles bij het paarse mes-en-vork tekentje op de kaart. De hele wandelroute en routebeschrijving is te vinden op Route.nl.

Wandelen-Vaals

Tip: Met een stappenteller-horloge kun je de route bijhouden en zien hoeveel stappen je hebt gezet en hoeveel kcal je tijdens het wandelen hebt verbruikt.

Verder wandelen in Limburg

Wil je nog meer natuurbeleving in de buurt van Vaals, ga dan ook eens naar het blotevoetenpark in Brunssum, waar je over verschillende ondergronden, water en modder loopt. Een hele sensatie! Op zoek naar een uitdaging? Wandel dan de zwaarste meerdaagse tocht in Nederland: De Dutch Mountain Trail. Meer mooie wandelingen in Limburg vind je in het artikel Trage Tochten in Limburg van Bestemming Buitenlucht. Je kunt hier in de buurt ook prachtig fietsen over de Route Vol Verwondering of de fietsroute rondom Valkenburg.

Met dank aan Landal Hoog Vaals voor het beschikbaar stellen van het huisje.

The following two tabs change content below.

Mirre

Mirre is journalist, videoproducent en drone piloot. Al fietsend door Nederland verzamelt ze verhalen en beeldmateriaal van toeristische activiteiten en bezienswaardigheden. Volg jij ons al op social media?

Laatste berichten van Mirre (toon alles)

Write A Comment