Terschelling heeft vele dorpen en de gezelligste zie je meteen als je van de boot komt: West-Terschelling. Hier zijn veel gezellige winkeltjes, cafés en restaurants. Ook zijn op Terschelling interessante musea over de schipbreuken die hier vlakbij geleden werden: Museum ’t Behouden Huys en het Wrakkenmuseum. Maar ook qua natuur is het hier prachtig. Zo is het Groene strand slechts enkele passen lopen vanaf West-Terschelling en is de Boschplaat een Dark Sky Park. Hier lees je wat je kunt doen tijdens een vakantie op Terschelling.

1. Het dorp West-Terschelling

West-Terschelling heeft een gezellige winkelstraat vol met bijzondere boetiekjes met zelfgemaakte spullen en souvenirs. Ook zijn er vele terrasjes en is er regelmatig een markt. Een blik op de vuurtoren mag je natuurlijk niet overslaan als je in West-Terschelling bent. Daarvoor kun je het best naar het uitkijkpunt Seinpaalduin ten Westen van het dorp. Het is een klein klimmetje, maar het uitzicht (aan alle kanten) is enorm de moeite waard!

Wat-te-doen-op-Terschelling-het-dorp-West-Terschelling-8
Het uitzicht op het dorp West-Terschelling is één van de bezienswaardigheden van Terschelling.

2. Het Groene Strand en de Noordsvaarder

Slechts een paar passen verwijderd van het dorp West-Terschelling vind je het Groene Strand. Neem laarzen mee of ga blootsvoets. Hier kun je genieten van de weidsheid van Terschelling, het strand en uitzicht op zowel de Waddenzee als de Noordzee. In de verte zie je Vlieland liggen en misschien Texel ook wel. Dit is de perfecte plek om schelpen te zoeken en te wennen aan het relaxte eilandleven.

Wat-te-doen-op-Terschelling-Het-Groene-Strand-12
Uitzicht op het Groene Strand.

3. Fietsen op Terschelling

Omdat Terschelling zo’n uitgestrekt eiland is, is de fiets het ideale vervoersmiddel. We hebben een fietsroute voor je uitgestippeld die door de natuur langs de Noordzee en de Waddenzee leidt, maar ook langs de mooiste dorpen van Terschelling, interessante musea en gezellige strandpaviljoens. Heb je alvast zin gekregen om te vertrekken? Bekijk de fietsroute Terschelling hier.

Fietsen-op-Terschelling-63
Terschelling heeft mooie vrijliggende fietspaden.

4. De gezonken schepen bij Terschelling

Er zijn twee ontzettend boeiende musea op Terschelling, namelijk ’t Behouden Huys op West-Terschelling en het Wrakkenmuseum vlakbij Formerum. De eerstgenoemde heeft een interactieve tentoonstelling, waarbij je op knoppen kunt drukken en er vervolgens een verhaal verteld wordt, waarbij allerlei voorwerpen in de kamer gaan bewegen. Je kunt hier makkelijk een hele middag spenderen met het luisteren naar alle spannende gebeurtenissen die op dit eiland hebben plaatsgevonden.

Het Wrakkenmuseum is een goede tweede, nadat je het Behouden Huys hebt bezocht. Je hebt dan de nodige kennis en informatie om te begrijpen wat daar te zien is. Hier liggen allerlei vondsten van de zeebodem: Van scheepsonderdelen tot gouden munten! Op de houten zolder bewaren ze zo ontzettend veel vondsten, dat je ook hier niet snel uitgekeken raakt.

Wat-te-doen-op-Terschelling-Het-Wrakkenmuseum-52
Het Wrakkenmuseum op Terschelling.

5. Vogels spotten op de Boschplaat

De Boschplaat vind je aan de Oostkant van het eiland en deze is te bereiken met de fiets of met de bus (plus de benenwagen). De uitgestrekte natuur is de perfecte plek voor mooie wandelingen en fietstochten. Hier zijn ook veel verschillende vogelsoorten te zien, dus neem vooral je verrekijker mee! Heb je tijd en energie, wandel dan naar Vogelwachterspost Amelander Gat, helemaal aan de Oostkant van het eiland. Mocht je voor het donker nog niet terug zijn, dan is dat niet erg. Terschelling is in 2015 namelijk uitgeroepen tot Dark Sky Park. Het is één van de donkerste plekken in Nederland en dus een fantastische plek om sterren te kijken!

Wat-te-doen-op-Terschelling-Vogels-kijken-237
Vogels kijken op Terschelling. Op deze foto zie je met name lepelaars en aalscholvers.

6. Zeehonden kijken

Vanuit de haven van West-Terschelling kun je mee met de boot om zeehonden te kijken op de Richel. Ze liggen hier vaak met tientallen tegelijk te zonnen en de boot kan vrij dichtbij komen zonder ze te verstoren. Onderweg wordt veel verteld over het gedrag van de zeehonden die in de Waddenzee leven. Echt een aanrader om te doen op Terschelling!

Wat-te-doen-op-Terschelling-Zeehonden-kijken-73b
Eén van de bezienswaardigheden op Terschelling. Deze foto is gemaakt tijdens een zeehondentocht met de boot.

7. Watersporten op Terschelling

Als je écht niet meer weet wat te doen op Terschelling, dan kun je ook nog voor het ruime sop kiezen! Er worden diverse wateractiviteiten aangeboden zoals windsurfen, kitesurfen, golfsurfen, SUPpen, en op het strand kun je gebruik maken van de wind door te gaan blokarten. Ook paardrijden is een populaire activiteit.

Wat-te-doen-op-Terschelling-Watersporten-112
Op Terschelling kun je diverse watersporten doen.

Zo, nu weet je wat je kunt doen op Terschelling. Ben je ook geïnteresseerd in de andere eilanden? Bekijk dan ons artikel over De Waddeneilanden, of ga een keertje eiland hoppen met de fiets. Er valt nog zóveel te ontdekken!

The following two tabs change content below.

Mirre

Mirre is journalist, videoproducent en drone piloot. Al fietsend door Nederland verzamelt ze verhalen en beeldmateriaal van toeristische activiteiten en bezienswaardigheden. Volg jij ons al op social media?

Laatste berichten van Mirre (toon alles)

Reageren