Wat is er te doen op Vlieland, het leukste Waddeneiland van Nederland? Op deze pagina ontdek je de leukste plekjes op Vlieland. Om te beginnen is er het strand om op uit te waaien, je kunt er zwemmen in de zee, zeehonden kijken. Vliegeren, kitesurfen of blokarten en ook zijn er musea, gezellige winkeltjes, cafés en restaurants. Maar pas op, want voor je het weet wil je niet meer naar huis!

Met de boot naar Vlieland

Harlingen-Haven
De haven van Harlingen.

Eén van de leukste dingen van een vakantie naar één van de Waddeneilanden, dat is de boot ernaartoe. Stap in Harlingen Haven op de boot naar Vlieland en zodra deze vertrekt, heb je gelijk al het vakantiegevoel te pakken! De boot vaart bovendien langs de zandplaat De Richel, waarop heel vaak zeehonden liggen te zonnen.

Vlieland-boot-Veerdam
De Veerdam op Vlieland.

Het dorp: Oost-vlieland

Oost-Vlieland is het eerste wat je ziet wanneer je aanmeert op Vlieland. Het dorp heeft zijn naam te danken aan het feit dat er vroeger ook een dorp was dat West-Vlieland heette, maar dat is helaas in de zee verdwenen.

In Oost-Vlieland vind je een gezellige winkelstraat. Er zijn winkeltjes met kleding, strandspullen en curiosa. Genoeg om je een middag te vermaken. Ook zijn er diverse horecagelegenheden zoals cafés, restaurants en een discotheek. Ook zijn er twee musea: Het Tromp’s Huys en de Noordwester. In de Dorpsstraat zijn diverse accommodaties met uitzicht op de Waddenzee. Zoek accommodaties bij Natuurhuisje.

Vlieland-Dorpsstraat
De Dorpsstraat in Oost-Vlieland is een ‘beschermd dorpsgezicht’. Het oudste gebouw dateert uit 1575.

Wat te doen op Vlieland: Het Vuurboetsduin en de vuurtoren van Vlieland

Vlak achter het dorp reikt het Vuurboetsduin zo’n 45 meter de hemel in. Het is het op één na hoogste duin van Nederland. Klim tussen de gele gaspeldoorn struiken door naar de top en je komt uit bij de vuurtoren van Vlieland, die op sommige dagen open is voor publiek.

Vlieland-Vuurboetsduin-en-vuurtoren

Aan de andere kant van het Vuurboetsduin loop je zó het bos in. Het staat er vol met naaldbomen en is een mooie plek om te wandelen. Ook bij minder mooi weer, want dan loop je hier lekker beschut.

Vlieland-bos

Strandpaviljoen ’t Badhuys

Zin in een wandelingetje naar het strand? Aan de kant van de noordzee kom je al gauw uit bij Strandhotel Seeduyn. Het is een hotel met een strandpaviljoen erbij, genaamd ’t Badhuys. Het strandpaviljoen is recent opgeknapt en heeft daar in 2017 zelfs een prijs mee gewonnen voor het ‘beste strandpaviljoen van Nederland’. Het is een gezellige en warme plek om te zitten met diverse hoge en lage tafels, een groot terras, spelletjes en een uitgebreide menukaart.

Vlieland-t-Badhuys

Het Posthuys

Aan de westkant van het eiland vind je het Posthuys. Het vroegere Posthuis werd gebruikt als deel van de postroute tussen Amsterdam en de eilanden. Je kunt nu overnachten in het Posthuys en er is ook een café-restaurant te vinden. Je kunt ernaartoe met de bus, of je kunt lopen of fietsen. Bekijk bijvoorbeeld deze fietsroute op Vlieland die langs het Posthuys komt. Het is een hele mooie tocht door de duinen. Na een pauze in het Posthuys kun je ook nog eens verder wandelen naar de adembenemende Kroon’s Polders.

Posthuys Vlieland
Het Posthuys.

De Kroon’s Polders

De Kroon’s Polders zijn de parel van Vlieland. Hier komen niet zoveel mensen en hier ben je dus vrijwel alleen met de natuur. Er is een vogelkijkhut waarvandaan je heel veel verschillende soorten vogels kunt bekijken. Dit is namelijk een broedgebied voor wel 70 vogelsoorten! Hier vind je ook bijzondere plantensoorten, zoals zeekraal en lamsoor. Zeekraal kleurt in de herfst rood tot donkerrood en dat zorgt voor een prachtig uitzicht.

Vlieland-Kroonspolders-2
Vlieland-Kroonspolder
Zeekraal kleurt ieder jaar het landschap in Kroon’s polders rood.

Wat te doen op Vlieland: De Vliehors Expres

Een rit met de Vliehors Expres is een bijzondere ervaring. Met een truck word je vanuit ’t Badhuys over het strand naar de Vliehors gebracht. De Vliehors is het meest westelijke stukje Vlieland. Het is een enorme zandplaat die doordeweeks gebruikt wordt als militair oefengebied. De kans is groot dat je hier zeehonden te zien krijgt! Ook ga je langs het Reddingshuisje, wat vroeger een vluchtplaats voor gestrande drenkelingen was. Vandaag de dag is het ingericht als juttersmuseum en zie je er allerlei voorwerpen die op het strand van Vlieland zijn gevonden. In de zomer vertrekt vanaf de Vliehors ook de boot naar Texel.

Wat te doen op Vlieland - Vliehors Express
De Vliehors Expres vertrekt bij ’t Badhuys.

Kijk voor meer informatie op de website van de Vliehors Expres.

Wat te doen op Vlieland: Wandel een rondje om de Oostpunt

Loop vanuit ’t Badhuys het strand op en loop met de wind mee een rondje om de Oostpunt. Zover als je kunt kijken is er zand, daarachter water en daarachter zie je de contouren van Terschelling. Hier is het elke dag anders. Stralend blauwe lucht en dreigende wolken, je ziet het hier allemaal. Geef je over aan de elementen en voel je één met de natuur. Dit is de perfecte plek om je hoofd helemaal leeg te maken en letterlijk ‘uit te waaien’. Als je geluk hebt, dan zie je op de Oostpunt zeehonden in het water of zelfs op het strand liggen. Op het puntje van het eiland vind je strandpaviljoen-restaurant OOST, waar je in de zomermaanden terecht kunt voor een hapje en een drankje.

Vlieland-restaurant-OOST

Zeehonden spotten

Zeehonden zie je als je geluk hebt op de Vliehors of op de oostpunt. Wij hadden op Vlieland in de winter van 2017 het geluk om zeehonden op het strand te zien liggen. Omdat het extreem hoog water was, hadden ze hun jongen van De Richel naar het strand van Vlieland gebracht. Ik maakte er een filmpje over. Niet zonder risico overigens, want zeehonden zijn echte roofdieren en ze kunnen zich heel snel verplaatsen en hard bijten als er gevaar dreigt! Maar lijken ze op deze video niet schattig..?

Als je de zeehonden niet op het strand kunt vinden, dan kun je altijd nog een zeehondentour boeken. Je wordt dan meegenomen op een rubberboot naar De Richel. Boek je tour bij Zeehondentochten Vlieland.

Bunker Stelling H12

De afgelopen jaren is er hard gewerkt om Stelling H12 onder het zand vandaan te toveren en te restaureren. Stelling H12 stamt uit de Tweede Wereldoorlog en is aangelegd als onderdeel van de Atlantikwall, een verdedigingslinie van meer dan 5000 kilometer die de Duitsers aanlegden om de bezette gebieden tegen aanvallen van buitenaf te beschermen. Vandaag de dag worden hier rondleidingen gegeven en er wordt hard gewerkt aan een museum.

Vlieland-Bunker-Stelling-H12
Bunker stelling H12.

Kijk voor meer informatie op de website van de Bunkerexcursie Stelling H12.

En verder… IJs, cultuur en muziek

Als je nu nog steeds niet weet wat te doen op Vlieland, dan hebben we nog veel meer tips voor je: Voor smakelijke en originele ijssmaken ga je naar IJssalon MIN12 en je kunt er gelijk een filmpje meepakken bij Podium Vlieland. Ook worden hier theaterstukken opgevoerd en soms is er muziek.

Regelmatig treedt in bar/restaurant de Zeevaert de Vlielander singer/songwriter Sjoerd op. Hij zorgt gegarandeerd voor een sfeervolle avond.
Een alternatief is De Bolder, het Grand Café van camping Stortemelk. Hier zijn ook regelmatig optredens, kijk op de website voor een overzicht. Tot slot kun je tot in de late uurtjes dansen in Grand Café de Oude Stoep of in de Zeevaert.

Activiteiten op Vlieland

Op het strand bij ’t Badhuys zijn verschillende activiteiten doen, zoals blokarten (strandzeilen), SUPpen, golf- en kitesurfen. Dit kun je boeken bij Paal 50 of bij Vlieland Outdoor Center. Paardrijden (op het strand) kun je boeken bij Manege de Seeruyter.

Wat te doen op Vlieland - paardrijden
Wat te doen op Vlieland-Blokarten

Boeken over Vlieland

Overnachten op Vlieland

Paklijstje

Naast de gebruikelijke kleding en toiletspullen:

Met de boot naar Vlieland

Ben je er net als ik van overtuigd dat Vlieland het leukste Waddeneiland van Nederland is? Boek dan nu je bootticket bij Rederij Doeksen.

Lees verder

Nu weet je wat te doen op Vlieland! Heb je genoten van het eiland? Breng dan ook eens een bezoekje aan de andere waddeneilanden, zoals Schiermonnikoog of Texel! Wist je trouwens dat je niet alleen zeehonden kunt spotten op de Waddeneilanden, maar ook op de Oosterschelde in Zeeland?

Beoordeel deze activiteit:
[Totaal: 0 Gemiddeld: 0]
The following two tabs change content below.

Mirre

Mirre is journalist, videoproducent en drone piloot. Al fietsend door Nederland verzamelt ze verhalen en beeldmateriaal van toeristische activiteiten en bezienswaardigheden. Op deze website wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Erop klikken en iets bestellen kost jou niets extra, maar de verkoper deelt een deel van de winst met De Nederlandse Toerist, waardoor deze website kan blijven bestaan. Volg jij ons trouwens al op social media?

Laatste berichten van Mirre (toon alles)

Reageren