De glooiende heuvels bij Groesbeek zijn bedekt met sierlijke groene wijnranken. 16 Jaar geleden begon Freek van Wijnhoeve de Colonjes er met het verbouwen van wijn. “Dan heb je wat te doen als je met pensioen gaat” zei zijn vrouw. Hij had echter nooit kunnen dromen dat hij nu, in 2015, 42.000 wijnstokken onder zijn hoede zou hebben. Hiermee is hij de grootste biologische wijnboer van Nederland.

Dag 16_061

Wijnhoeve de Colonjes begon in 1999 met 2.000 planten. “Een bekende vroeg me wat ik met dat grote stuk land ging doen en ik had geen idee.” De bekende stelde voor om er wijnstokken op te zetten en wilde de druiven dan wel afnemen om er wijn van te maken. Zo gezegd, zo gedaan. Inmiddels heeft Freek zelf ook geleerd hoe je er wijn van moet maken. “Nadat ze geplukt zijn moet je ze persen. Dat gaat niet meer met de voeten, maar met een machine. Je moet ze rustig persen, want dan gaan de pitten niet kapot. Heb je wel eens een druivenpit kapot gebeten? Eén pitje kan wel 100 liter wijn bederven.”

Daarna komt er gist bij en dan gaat het in grote vaten onder de grond, want het moet koel bewaard blijven. Freek is al bezig met de ontwikkeling van een nieuw gebouw. Daarin komen een winkel, terras en de nieuwe wijnmakerij. Dat gebouw moet er volgend jaar staan, tijdens de Wijnfeesten eind september.

Veel werk

Tijdens onze wandeling over de 13 hectare kan Freek het niet laten om af en toe een wijnrank recht te zetten. “Het is veel werk, maar dan heb ik tenminste iets te doen.” zegt Freek. Precies zoals zijn vrouw het destijds voor ogen had.

Dag 16_060
Dag 16_078

Onderweg plukken we kersen van de bomen die rondom het wijnveld groeien. Heerlijk. Een aperitiefje voor de wijn die op ons staat te wachten. Freek geeft me een Cabernet Blanc. Een lichtkleurige witte wijn die ruikt naar asperges. Er zijn nog niet zoveel wijnstokken van. Sterker nog, Freek is de grootste producent ervan en heeft er al meerdere internationale gouden medailles mee opgehaald.

Limburgse klei

Hij heeft er grote plannen mee. Er zijn nu 20.000 wijnstokken van het soort Cabernet Blanc en er komen er 8.000 bij. De eerste paar heeft hij gekregen van een Zwitserse wijnboer. Die stelde voor dat Freek er in Nederland een paar in de grond zette. De wijn deed het bijzonder goed. “Er zit hier löss in de bodem. Ook wel ‘Limburgse klei’ genoemd. Het is een mineraalrijke grondsoort die veel water vasthoudt. Het is de ideale voedingsbodem voor de wijnstokken.” Binnen groeien ze wel 15 centimeter per dag, buiten iets langzamer.

Wijnhoeve de Colonjes trekt zo’n 10.000 bezoekers per jaar. Op afspraak geeft hij in drie uur tijd een rondleiding en een uitgebreide proeverij. De rode dessertwijn vind ik heerlijk, maar die verkoopt hij niet. “Het kost veel tijd om die wijn te maken en zoveel tijd heb ik niet. Dus blijft hij exclusief.” glundert Freek.

Wijnhoeve de Colonjes

Wijnhoeve de Colonjes bezoeken?

Wijnhoeve de Colonjes wordt niet meer beheerd door Freek Verhoeven, maar door oenoloog Adam Dijkstra. Heb je zin in een wijnproeverij of wil je een keer rondkijken? Ga voor meer informatie naar: Wijnhoeve De Colonjes.

Lees ook over de Bierproeverij bij de Heidebrouwerij of over andere activiteiten in Gelderland. Dit artikel werd geschreven op dag 16 van mijn fietstocht: 5000km fietsen door de Gelderse Streken.

The following two tabs change content below.

Mirre

Mirre is journalist, videoproducent en drone piloot. Al fietsend door Nederland verzamelt ze verhalen en beeldmateriaal van toeristische activiteiten en bezienswaardigheden. Volg jij ons al op social media?

Laatste berichten van Mirre (toon alles)

15 Reacties

Reageren