Diepenheim is één van de acht middeleeuwse steden in Twente. Diepenheim kreeg de (troetel-)bijnaam Stedeke, omdat het qua inwoners de kleinste Twentse stad is gebleven. Wèl staat het stadje bekend om zes (!) kastelen die het omringen. Er is dan ook een zes kastelenroute voor fietsers. Rondom die kastelen vind je natuurlijk heel veel landgoederen, die vroeger – en nu nog steeds – gebruikt werden voor het verbouwen van gewassen en voor het houden van vee. Vandaag ga ik op bezoek bij het oude boerenerf van De Woeste Wieven.

De “Woeste Wieven” op Erve Bonkert

De boerderij Woeste Wieven is een oude boerderij, verscholen tussen de bomen, op een erf in Markvelde. De herfst krijgt vat op de bomen: Rood, groen en geel met daarboven een strakblauwe lucht. Ik maak kennis met Nicole, de beheerder van de boerderij.

Nicole vertelt mij dat dit vroeger een kloosterboerderij was. De naam “Wieven” slaat op de nonnen die hier vroeger woonden en “Woest” gaat over de onontgonnen grond die eromheen lag. Vandaag de dag gaat die naam natuurlijk niet meer op, maar is De Woeste Wieven een (groeps-)accommodatie, vergaderplek èn een plek om samen naar mini-optredens van singer-songwriters te luisteren.

Naast de groepsaccommodatie en de boerderijlodges is er het Endshuisje, waar vroeger de ouders sliepen die de boerderij hadden overgedragen aan hun kinderen. De accommodaties zijn gesitueerd rondom een zwembad. “Dit was vroeger een mestkelder.” vertelt Nicole, maar die is helemaal verbouwd. “De planten die we aan deze kant laten groeien houden het water schoon, dus nu is het een zwembad met kraakhelder water.”

Overnachten bij de de Woeste Wieven

Vanaf de schommel in mijn kamer heb ik prachtig uitzicht over de weilanden. “We hebben geprobeerd om alles zo duurzaam mogelijk te maken en zoveel mogelijk materiaal te hergebruiken.” vertelt beheerder Nicole. Houten balken versieren het plafond en de deur naar de badkamer is gemaakt van de houten latten van de oude voorgevel. Hierdoor ziet het er gemoedelijk uit.

De volgende ochtend word ik wakker van een kraaiende haan en ik open de gordijnen. Vanuit mijn bed zie ik hoe de zon opkomt en hoe de dauw boven het land wegtrekt. De wolken kleuren roze en de lucht helderblauw. Ik tuur in de verte. Zie ik nog ergens een ree? Ik wil geen seconde van dit spektakel missen en bedenk me dat ik iedere dag wel wakker wil worden met zo’n uitzicht.

reeën in de ochtenddauw zonsopkomt vanuit Woeste Wieven Ontbijt bij Woeste Wieven

Website: https://www.dewoestewieven.nl//
Adres: Deldensestraat 11, 7478 PG Diepenheim

Misschien vind je dit ook leuk:

The following two tabs change content below.

Mirre

Mirre is videoproducent en drone-piloot en ze heeft een brede interesse in alles wat er te doen is op toeristisch vlak in Nederland. Hier verzamelt ze verhalen over kastelen, interactieve musea, natuurgebieden, buitensport en stedentrips in Nederland.

Write A Comment

Schrijf je in voor leuke
tips in je mailbox!