Zadelpijn, regen en vastzittende spieren zijn allemaal dingen die roet in het eten kunnen gooien tijdens het fietsen. Vanmiddag vroeg ik jullie via Facebook wat de ongemakken zijn van het fietsen. Dat zijn er behoorlijk veel! Ik zal jullie een paar opties geven wat je eraan kunt doen. Voel je vrij om dit lijstje aan te vullen met zowel ongemakken als tips.

Genoeg drinken tijdens de fietstocht

Je bent heerlijk aan het fietsen. De bidons zijn gevuld met water, aangevuld met een tabletje suiker/zout voor de energie en om het vocht in je lichaam vast te houden. De zon schijnt fel op je hoofd. Je hebt flink doorgefietst en enorm gezweet en dan komt het moment… De bidons zijn leeg. Wat nu?

Optie 1: Doorfietsen met de kans dat je aan het einde van de dag knallende hoofdpijn hebt.
Optie 2: Een supermarkt opzoeken, maar die zijn gesloten op zondag.
Optie 3: Aanbellen en vragen om water. Deze tactiek heb ik al vaak geprobeerd en mensen zijn altijd vriendelijk. Eén keer stond ik zelfs drie kwartier te praten met de oude man die mijn bidon bijvulde. Een leuke manier om mensen te leren kennen.

Dag 76_072

Genoeg eten tijdens de fietstocht

Je bent al een maand lang fanatiek aan het fietsen. Je denkt te weten wat goed voor je is en en blijft gewoon lekker door eten zoals altijd, alleen wat meer dan gebruikelijk want je verbrandt veel en hebt eigenlijk altijd honger. Na een maand begin je te merken dat de reserves op raken. Je voelt je lusteloos en hebt nauwelijks energie om nog op de fiets te stappen. Tijd om hulp in te roepen!

Optie 1: Erbij neervallen.
Optie 2: Meer eten, alleen krijg je dan waarschijnlijk nog steeds niet de benodigde voedingsstoffen binnen.
Optie 3: Met enige regelmaat sportrepen naar binnen werken. Je koopt ze bij de supermarkt of een gezonde-voedingswinkel, maar de meeste repen zijn niet te eten – zo vies! Na vele geprobeerd te hebben geef ik de voorkeur aan de repen van het merk “Trek” van De Tuinen.
Optie 4: Eet elke twee uur ‘iets’: Een bruin broodje of een banaan, want daar zitten veel koolhydraten in. Die heb je vooral vóór en tijdens het sporten nodig. Drink na het sporten zo snel mogelijk een glas melk of Vifit, want die eiwitten heeft je lichaam de komende twee uur nodig om de spieren te repareren.

Dag 76_078

Regen

Het water komt al de hele ochtend met bakken uit de hemel en je weet dat het de hele dag zo zal blijven. Het is niet anders – Je moet er doorheen.

Optie 1: Doorweekt raken tot op het bot en kou vatten.
Optie 2: Een paraplu meenemen. Geen doen natuurlijk, op de fiets.
Optie 3: Goede regenkleding aantrekken. Mijn fietsbroekje is vochtafdrijvend, dus die kan het wel hebben. Daaronder rits ik vochtafdrijvende broekspijpen aan. Een goede regenjas en regenwerende overschoenen doen de rest. Vergeet vooral niet een zomers muziekje aan te zetten en waan je tijdens het fietsen in een warm land.

Dag 76_068

Modderige wegen

Je weet wel, van die zandpaden waarvan je denkt: “Huh? Wijst dat fietsbordje nou ècht die kant op? Dat is toch geen FIETSpad?” Daar zijn er genoeg van.

Optie 1: Doorfietsen totdat je tot je knieën in de modder bent weggezakt. Dan teleurgesteld en met een druipende fiets omkeren.
Optie 2: Omfietsen.
Optie 3: Meeliften op een pick-up-truck.

Zadelpijn

Bij 40 kilometer lijkt er wel een soort grens te zitten. Daarna zit je nèt niet meer lekker op het zadel. Doe je dit dagen achter elkaar zonder goede maatregelen, dan krijg je de gevreesde ‘zadelpijn’.

Optie 1: Minder fietsen.
Optie 2: Zadelpijn. Alsof je pijnlijke blauwe plekken op je zitvlak hebt. Daardoor kun je bijna niet meer op het zadel zitten.
Optie 3: Zorg voor een goede fiets met geveerd zadel, gemaakt van gel. Lekker zacht 🙂 Ook een goed fietsbroekje met zeem doet wonderen.

Bekijk ook de tips van de Fietsersbond tegen zadelpijn

Andere weggebruikers

Fiets je nèt lekker naast elkaar op een dijkje, komt de zoveelste auto eraan waarvoor je aan de kant moet gaan. “Elektrische” fietsers van 80 jaar halen je moeiteloos in wanneer jij omhoog aan het ploeteren bent. Racefietsers zijn geërgerd als je niet aan de kant gaat en ook als je wel aan de kant gaat. Andere weggebruikers – je zou ze soms achter het behang willen plakken!

Optie 1: Niet meer aan de kant gaan met als risico dat je de toorn van Hermes, de God van handel en verkeer, op je hals haalt. Niet echt een aanrader dus.
Optie 2: Harder fietsen dan de rest zodat ze je in elk geval van achteren niet meer kunnen inhalen.
Optie 3: Vrolijk groeten, zwaaien, genieten van het uitzicht en van het feit dat je gelukkig niet alleen op de wereld bent.

Vastzittende spieren

Je bent al een maand lang fanatiek aan het fietsen. Je denkt dat 50 kilometer per dag niet zoveel is en blijft gewoon lekker doorfietsen. Totdat je lichaam schreeuwt: “STOP!” en je eindelijk beseft dat het eigenlijk topsport is wat je aan het doen bent. De spieren zitten muurvast.

Optie 1: Een spier scheuren.
Optie 2: Iedere avond de spieren rekken. Een (lege?) fles wijn op de grond leggen en eroverheen rollen met je kuiten totdat deze losser worden. Tijgerbalsem gebruiken vóór het sporten om de spieren op te warmen en naderhand warm douchen om de afvalstoffen af te voeren.
Optie 3: Hulp inroepen van een fysiotherapeute die tijdens de sportmassage gewoon doorgaat met haar duimen in je spieren te duwen terwijl jij ligt te kermen van de pijn. Geloof mij; naderhand voel je je als nieuw!

Heb jij nog tips voor zadelpijn of andere ongemakken van het fietsen? Laat het me vooral weten 🙂 Ik hoop in elk geval dat jullie weinig ongemakken meer zullen ervaren.

Dit artikel werd geschreven op dag 76 van mijn fietstocht: 5000km fietsen door de Gelderse Streken.

Beoordeel deze activiteit:
[Totaal: 0 Gemiddeld: 0]
The following two tabs change content below.

Mirre

Mirre is journalist, videoproducent en drone piloot. Al fietsend door Nederland verzamelt ze verhalen en beeldmateriaal van toeristische activiteiten en bezienswaardigheden. Op deze website wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Erop klikken en iets bestellen kost jou niets extra, maar de verkoper deelt een deel van de winst met De Nederlandse Toerist, waardoor deze website kan blijven bestaan. Volg jij ons trouwens al op social media?

Laatste berichten van Mirre (toon alles)

6 Reacties

  1. Ik fiets naar huis en terwijl het nog droog is, rijdt mijn vriend mij (in de auto) voorbij. Stoïcijns, reageert nergens op. Vlak daarna kwam er een plensbui en ik fietste tegen de wind in, dus no way dat ik iets droog hield. In de schuur gestript tot op mijn ondergoed en hup onder de warme douche.

Reageren