“Born to be wild” Welkom op de grootste motorcross ter wereld: De Zwarte Cross! Naast motoren en te gekke stunts komen dit weekend 250 bands en zo’n 1000 theaterartiesten naar de Achterhoek. Kloar en goan!

Het begin van de Zwarte Cross in 1997

Ik ontmoet Fons Nijhof. Hij is lid van de motorclub MACL en fietst een eindje met me mee richting de Zwarte Cross. Onderweg vertelt hij me alles over het ontstaan van de crossbaan waarop nu ieder jaar de Zwarte Cross plaatsvindt.

Ingang Zwarte Cross Hoofdpodium Zwarte Cross

Motor- en autoclub Lichtenvoorde (MACL) is vlak na de oorlog begonnen met het organiseren van een motorcross. Iedereen die wilde, mocht hieraan meedoen met een motor, brommer, scooter of ander vervoersmiddel naar keuze.

De mannen van de motorclub hadden een mooi glooiend terrein ontdekt, bovenop de Engelse Schans in Lievelde. Dit verdedigingswerk werd in de 80-jarige oorlog gebouwd en omdat er inmiddels zoveel grond overheen lag, kon je er mooi op crossen!

Fons Nijhof van MACL
Fons en zijn maquette van de crossbaan bovenop de Engelse Schans.

Jaren later besloten ze om het verdedigingswerk op te knappen en er een monument van te maken. Bij MACL vroegen ze subsidie aan voor het bouwen van een nieuwe crossbaan en voor het opknappen van de Engelse Schans. Zo gezegd, zo gedaan en later meldde de Zwarte Cross zich omdat ze een mooie nieuwe locatie zochten. Die nieuwe locatie werd Lichtenvoorde!

De Zwarte Cross vandaag de dag

In twintig jaar tijd is de Zwarte Cross uitgegroeid tot een vierdaags festival met bijna 200.000 bezoekers. Naast de welbekende motorcross, die je echt een keer meegemaakt moet hebben, zijn er optredens, theaterartiesten en feesttenten. Wie wil, kan vlak naast de Zwarte Cross kamperen. Zo heb je gegarandeerd vier dagen lang plezier!

Hoofdpodium Zwarte Cross
Live optredens op de Zwarte Cross.
Feest bij Zwarte Cross
Ook ’s avonds is het feest.

Overnachten in een Havezathe

Wil je wat luxer overnachten? Boek dan een appartement bij Havezathe Marveld in Groenlo, daar krijg je een schitterend appartement met een eigen balkon en bubbelbad!

Wil je zelf naar de Zwarte Cross?

Kijk voor het programma en meer informatie op de website van de Zwarte Cross.

The following two tabs change content below.

Mirre

Mirre is videoproducent en drone-piloot en ze heeft een brede interesse in alles wat er te doen is op toeristisch vlak in Nederland. Al fietsend door Nederland verzamelt ze verhalen en beeldmateriaal van activiteiten, musea, steden, hotels en horecagelegenheden in Nederland. Dus volg de Nederlandse Toerist op social media! Voor professionele videoproducties kun je terecht op haar bedrijfswebsite SunshineFilms.nl.

Laatste berichten van Mirre (toon alles)

9 Comments

  1. Hoe is het gegaan vandaag met het fietsen? Er waren zoveel takken vd bomen gewaaid. Geen risico nemen. Een goed heenkomen gezocht. 🙂

Laat een reactie achter