Elk jaar in juli viert Lichtenvoorde het Zwarte Cross festival. Drie dagen lang muziek, cross, stunts en theater.

Tijdens mijn fietstocht door de fotogenieke Achterhoek kom ik Fons Nijhof tegen, hij is lid van de motorclub MACL en fietst een eindje met me mee. Onderweg vertelt hij me alles over het ontstaan van de crossbaan waarop nu ieder jaar de Zwarte Cross plaatsvindt.

Dag 24_029 Dag 24_067

Zo begon de Zwarte Cross

Motorclub MACL is vlak na de oorlog begonnen. Ze hadden een mooi glooiend terrein ontdekt, bovenop de Engelse Schans! Dit verdedigingswerk werd in de 80-jarige oorlog gebouwd en omdat er inmiddels zoveel grond overheen lag, kon je er mooi op crossen!

Dag 24_017
Fons en zijn maquette van de crossbaan bovenop de Engelse Schans.

Jaren later besloten ze om het verdedigingswerk op te knappen en er een monument van te maken. Ze vroegen subsidies aan voor het bouwen van een nieuwe crossbaan en voor het opknappen van de Engelse Schans. Zo gezegd, zo gedaan en later meldde de Zwarte Cross zich omdat ze een mooie nieuwe locatie zochten. Nu dus in Lichtenvoorde!

Dag 24_085

Dag 24_126

The following two tabs change content below.

Mirre

Mirre is videoproducent en drone-piloot en ze heeft een brede interesse in alles wat er te doen is op toeristisch vlak in Nederland. Hier verzamelt ze verhalen over kastelen, interactieve musea, natuurgebieden, buitensport en stedentrips in Nederland.

9 Comments

  1. Hoe is het gegaan vandaag met het fietsen? Er waren zoveel takken vd bomen gewaaid. Geen risico nemen. Een goed heenkomen gezocht. 🙂

Write A Comment

Schrijf je in voor leuke
tips in je mailbox!