“Born to be wild” Welkom op de grootste motorcross ter wereld: De Zwarte Cross! Naast motoren en te gekke stunts komen dit weekend 250 bands en zo’n 1000 theaterartiesten naar de Achterhoek. Kloar en goan!

Het begin van de Zwarte Cross in 1997

Ik ontmoet Fons Nijhof. Hij is lid van de motorclub MACL en fietst een eindje met me mee richting de Zwarte Cross. Onderweg vertelt hij me alles over het ontstaan van de crossbaan waarop nu ieder jaar de Zwarte Cross plaatsvindt.

Ingang Zwarte Cross Hoofdpodium Zwarte Cross

Motor- en autoclub Lichtenvoorde (MACL) is vlak na de oorlog begonnen met het organiseren van een motorcross. Iedereen die wilde, mocht hieraan meedoen met een motor, brommer, scooter of ander vervoersmiddel naar keuze.

De mannen van de motorclub hadden een mooi glooiend terrein ontdekt, bovenop de Engelse Schans in Lievelde. Dit verdedigingswerk werd in de 80-jarige oorlog gebouwd en omdat er inmiddels zoveel grond overheen lag, kon je er mooi op crossen!

Fons Nijhof van MACL
Fons en zijn maquette van de crossbaan bovenop de Engelse Schans.

Jaren later besloten ze om het verdedigingswerk op te knappen en er een monument van te maken. Bij MACL vroegen ze subsidie aan voor het bouwen van een nieuwe crossbaan en voor het opknappen van de Engelse Schans. Zo gezegd, zo gedaan en later meldde de Zwarte Cross zich omdat ze een mooie nieuwe locatie zochten. Die nieuwe locatie werd Lichtenvoorde!

De Zwarte Cross vandaag de dag

In twintig jaar tijd is de Zwarte Cross uitgegroeid tot een vierdaags festival met bijna 200.000 bezoekers. Naast de welbekende motorcross, die je echt een keer meegemaakt moet hebben, zijn er optredens, theaterartiesten en feesttenten. Wie wil, kan vlak naast de Zwarte Cross kamperen. Zo heb je gegarandeerd vier dagen lang plezier!

Hoofdpodium Zwarte Cross
Live optredens op de Zwarte Cross.
Feest bij Zwarte Cross
Ook ’s avonds is het feest.

Video van de Zwarte cross

Bezoek de Zwarte Cross

Kijk voor het programma en meer informatie op de website van de Zwarte Cross.

Overnachten in een Havezate

Waar kun je na een dag op de Zwarte Cross beter overnachten dan in een appartement met jacuzzi? Havezate Marveld in Groenlo heeft schitterende appartementen met heerlijke bedden, open haard, balkon en eigen bubbelbad!

Ook kun je hier overnachten in een huisje of in een tent. Er is ruimte voor 4000 bezoekers en op het terrein zijn heel veel faciliteiten zoals een zwembad, ijsbaan, klimwand, partycentrum en nog veel meer.

Boek deze overnachting!

Dit artikel werd geschreven op dag 24 van mijn fietstocht: 5000km fietsen door de Gelderse Streken.

Beoordeel deze activiteit:
[Totaal: 0 Gemiddeld: 0]
The following two tabs change content below.

Mirre

Mirre is journalist, videoproducent en drone piloot. Al fietsend door Nederland verzamelt ze verhalen en beeldmateriaal van toeristische activiteiten en bezienswaardigheden. Op deze website wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Erop klikken en iets bestellen kost jou niets extra, maar de verkoper deelt een deel van de winst met De Nederlandse Toerist, waardoor deze website kan blijven bestaan. Volg jij ons trouwens al op social media?

Laatste berichten van Mirre (toon alles)

9 Reacties

Reageren